Politiek

Donner waarschuwt voor groei pensioenprobleem

DEN HAAG (ANP) – Het steekt demissionair minister Donner (Sociale Zaken) dat over hem wordt gezegd dat hij geen compassie zou hebben met gepensioneerden die mogelijk te maken krijgen met korting op hun uitkeringen. Dat zei Donner dinsdag in een debat met de Tweede Kamer. De minister waarschuwde dat problemen groter worden als zwakke pensioenfondsen te veel worden ontzien.

24 August 2010 17:05Gewijzigd op 14 November 2020 11:33
Donner. Foto ANP
Donner. Foto ANP

Op verzoek van SP kwam de Kamer terug van zomerreces om te praten over de onrust die is ontstaan nadat de minister vorige week met De Nederlandsche Bank (DNB) bekendmaakte dat bij veertien fondsen kortingen dreigen op de uitkering van in totaal 150.000 tot 170.000 gepensioneerden.

SP-Kamerlid Ulenbelt verwijt Donner paniek te zaaien. Vooral de SP en GroenLinks, maar ook de PvdA en SGP betwijfelen of wel zo fors ingegrepen moet worden gezien de lage rente. Als de rente gaat stijgen, zijn de buffers van de fondsen straks weer meer waard. Ulenbelt: „Je moet je niet rijk rekenen, maar je moet je ook niet arm rekenen.”

„Dat is hetzelfde als je kop in het zand steken en zeggen dat het geen zand is”, reageerde Donner. Hij stelde dat de dalende rente een trend is van de afgelopen twintig jaar en dat andere problemen ook „niet iets van vandaag of gisteren” zijn. Hij wees op de toenemende vergrijzing, waardoor de pensioenverplichtingen toenemen, en dat er al uitstel is verleend.

Maar ook werkgevers, vakbonden en de pensioenbranche willen met Donner praten over hoe de hoogte van de rente nu wordt meegewogen bij het beoordelen van de financiële positie van pensioenfondsen. „De rente is nu historisch laag. Blijft dat zo, dan zullen bij ongewijzigd beleid vele miljoenen deelnemers en gepensioneerden worden geconfronteerd met een korting op hun pensioen”, aldus de pensioenkoepels.

In de Kamer zegde de minister toe verder te praten met pensioenkoepels, werkgevers en vakbonden over de toekomst van het pensioenstelsel. Dat is volgens hem al nodig, omdat pensioenwetgeving aangepast moet worden aan nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

Een Kamermeerderheid wil dat de pensioenregels ook worden aangepast om herhaling van de huidige onrust te voorkomen. De Kamer is vooral kritisch, omdat nog niet alle veertien betrokken pensioenfondsen bekend zijn. Donner heeft de fondsen opgeroepen zelf helderheid te verschaffen; hij en DNB zijn gehouden aan een geheimhoudingsplicht.

VVD en GroenLinks willen het liefst af van de geheimhoudingsplicht. VVD-Kamerlid Blok wees erop dat bij de pensioenen geen „bankrun” dreigt, ofwel dat klanten massaal weglopen, omdat er bij de fondsen sprake is van verplichte deelname.

Het is onduidelijk of de geheimhoudingsplicht helemaal kan verdwijnen. Volgens Donner krijgt de toezichthouder dan namelijk geen informatie meer van de fondsen. Er is wel een Kamermeerderheid voor het voorstel van D66 om fondsen een wettelijke meldingsplicht te geven dat ze binnen een week helderheid moeten geven over mogelijke ingrijpende maatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer