Binnenland

Afscheid van een harde Erdee-werker

„Een harde werker, die zich vol overgave heeft ingezet voor de onderneming en daarin structuur heeft aangebracht.” Dat was een van de typeringen die ing. J. Koetsier woensdag ten deel vielen bij zijn afscheid als algemeen directeur van de Erdee Holding. De scheidende ’roerganger’ zei dankbaar te zijn „dat ik bijna 12,5 jaar mijn krachten mocht geven aan een bedrijf dat een bijzondere plaats in onze gezindte inneemt.”

L. Vogelaar
17 April 2003 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:16
ARNHEM - Algemeen directeur ing. J. Koetsier (r.) nam woensdag afscheid van de Erdee Holding. Zijn opvolger, ir. B. Visser, sprak hem toe en overhandigde diverse cadeaus. Het afscheid had plaats aan boord van het partyschip ”Jules Verne”, dat vanuit Arnhe
ARNHEM - Algemeen directeur ing. J. Koetsier (r.) nam woensdag afscheid van de Erdee Holding. Zijn opvolger, ir. B. Visser, sprak hem toe en overhandigde diverse cadeaus. Het afscheid had plaats aan boord van het partyschip ”Jules Verne”, dat vanuit Arnhe

Bij het Reformatorisch Dagblad, Terdege en KRB (reclamebureau en organisator van de beurs Wegwijs) was Koetsier midden in de gereformeerde gezindte werkzaam. Dat was anders tijdens de 22 jaar dat hij bij Siemens werkte. „Tijdens congressen in Chicago en andere plaatsen viel Koetsier op doordat hij er ’s zondags gewoon niet was. Dan zat hij op zijn kamer in de Bijbel te lezen; heel consequent. Daar maakten we wel eens grapjes over”, zegt een radioloog uit het ziekenhuis van Breda tijdens de afscheidsreceptie.

Maar er was nog iets anders waardoor Koetsier opviel als hij het ziekenhuis apparaten probeerde te verkopen: „Hij is betrouwbaar, terwijl anderen in dat handelswereldje vaak een beetje glad zijn.”

Het moet een grote overgang voor hem geweest zijn naar de krantenwereld, mijmert de Brabantse radioloog. Dat klinkt ook door in andere toespraken tijdens deze afscheidsdag. Maar ook in het krantenbedrijf stond hij zijn mannetje. „Als Koetsier aan het begin van een gesprek zei: „Hier heb ik geen verstand van”, dan waren we gewaarschuwd, want dan kwamen er lastige vragen”, herinnert directeur K. J. Koekkoek van de Barneveldse drukkerij BDU zich.

De BDU drukt het RD al ongeveer zo lang als Koetsier leiding gaf aan de krant. Daarbij ging er nog wel eens wat mis. Storingen in het machinepark van de drukkerij stelden het geduld van personeel, bezorgers en abonnees van het RD soms danig op de proef. Koekkoek geeft het ruiterlijk toe: „De productie ging niet altijd goed en Koetsier en financieel directeur J. D. Heijkamp wezen ons terecht op de consequenties daarvan. Maar de contacten zijn altijd prettig geweest.”

Tijdens de contractonderhandelingen met de BDU werd de lijn van Siemens doorgezet: „Discussie op het scherp van de snede, maar altijd fair en open.”

Op het scherp van de snede ging het soms ook tijdens de CAO-onderhandelingen in de dagbladwereld waarbij Koetsier betrokken was. Hij vertegenwoordigde de kleinere kranten in de Nederlandse Dagbladpers (NDP) en bracht het daar tot vice-voorzitter.

Techneut was Koetsier, techneut is hij gebleven. Tijdens de afscheidsbijeenkomst van het personeel wordt de scheidende directeur dan ook in een ketelpak met het opschrift ”Siemens” gehesen. Hij krijgt een karretje vol defecte computers overhandigd; om in zijn vrije tijd te repareren.

Het afscheid heeft plaats op de Rijn, aan boord van partyschip Jules Verne. Dat weet Koetsier. Wat hij niet weet, is dat de autorit naar Arnhem bij Lieren onderbroken zal worden. Daar moet hij met zijn vrouw plotseling overstappen in een helikopter, die hem na een rondvlucht aflevert op de Jules Verne, die inmiddels van wal is gestoken en bij Westerbouwing op de Rijn ligt.

J. L. van den Heuvel, president van de Raad van Bestuur, schetst de vele ontwikkelingen in de jaren dat Koetsier leiding gaf aan de Erdee Holding: de groeiende Europese eenwording en de omwenteling in Zuid-Afrika, de jarenlange economische bloei, „totdat de Heere erin blies en er forse economische teruggang kwam, 11 september, grote onzekerheid. De Heere regeert!”

Het was een periode van voortgaande afbladdering van waarden en normen, in een maatschappij die steeds meer los van God komt te staan, wat gestalte kreeg in de wetgeving. Het RD werd steeds meer een roepende in de woestijn.

Een eenzame roepende was Koetsier in eigen kring soms „toen hij als geen ander besefte welke impact de opkomst van de digitale media op de maatschappij zou hebben”, aldus Van den Heuvel. „Pijnlijk getroffen was je toen je, ondanks je oprechte pogingen om een dam op te werpen tegen de vloedgolf die je zag komen, in het verdachtenbankje werd gezet.”

Inmiddels heeft RDNet een gerespecteerde plaats gekregen. „Het doet goed vast te stellen dat er sprake is van een zekere rehabilitatie.”

Koetsiers opvolger, ir. B. Visser, schetst de groei van het bedrijf in de achterliggende twaalf jaar: van 144 naar 250 personeelsleden, met een omzetverdubbeling van 29 naar 57 miljoen gulden.

„Met elkaar hebben we de onderneming mogen uitbouwen”, zegt de scheidende directeur in zijn afscheidswoord.

Visser is na K. Bokma en ing. J. Koetsier de derde directeur van het bedrijf sinds de start in 1971. Een nieuwe fase is ingeluid; een nieuwe koetsier zit op de bok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer