Politiek

Kamer: minder geheimhoudingsplicht pensioenen

DEN HAAG – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de geheimhoudingsplicht voor De Nederlandsche Bank (DNB) over zwakke pensioenfondsen afzwakken. Dat blijkt dinsdag voorafgaand aan het debat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over de onrust onder gepensioneerden over dreigende kortingen van hun uitkeringen.

Redactie digitale media
24 August 2010 13:30Gewijzigd op 14 November 2020 11:33
Foto ANP
Foto ANP

Als afstempeling van uitkeringen dreigt willen VVD en GroenLinks af van de huidige geheimhoudingsplicht om meer openheid te creëren over de financiële situatie van pensioenfondsen. VVD-Kamerlid Stef Blok wees erop dat bij de pensioenen ook geen „bankrun” dreigt, ofwel dat klanten massaal weglopen, omdat er bij de fondsen sprake is van verplichte deelname.

PvdA en D66 willen een wettelijke meldingsplicht voor fondsen die te horen krijgen dat ze mogelijk moeten snijden in de uitkeringen. Als fondsen hieraan geen gehoor geven, kunnen de namen volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij bekend worden gemaakt.

Daarentegen voelen CDA en SP er weinig voor om te tornen aan de geheimhoudingsplicht. Zij vrezen dat het ten koste gaat van het pensioenstelsel en zorgt voor onnodige onrust.

CDA’er Eddy van Hijum benadrukte dat de minister en DNB alleen verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de stabiliteit van de pensioenen en dat de fondsen zelf gaan over maatregelen om hun buffers op orde te krijgen. Het is volgens Van Hijum onzeker in hoeverre fondsen echt overgaan tot afstempelen als DNB ze hierover benadert. De kans bestaat dat ze andere oplossingen bedenken.

Maar volgens Jolande Sap van GroenLinks hebben mensen recht op meer openheid, omdat de overheid hen verplicht zich aan te sluiten bij het pensioenfonds van hun werkgever of branche. Volgens haar is in de huidige economisch onzekere tijd juist transparantie nodig om ervoor te zorgen dat mensen vertrouwen houden in hun fonds.

Haar D66-collega Fatma Koser Kaya maakt zich ook zorgen over „de geringe invloed” die mensen op hun pensioenen hebben. „Te lang hebben vakbonden en werkgeversorganisaties over de hoofden van werknemers en gepensioneerden heen de pensioenfondsen bestuurd.” Samen met VVD’er Blok heeft Koser Kaya voor de zomer nog een initiatiefwet door de Kamer geloodst voor meer medezeggenschap voor gepensioneerden.

Een Kamermeerderheid wil tevens de bestuurders horen van de veertien pensioenfondsen die mogelijk moeten korten op de uitkeringen. Een verzoek van VVD’er Blok voor een hoorzitting wordt gesteund door PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks.

Wel denken CDA, SP en GroenLinks dat het goed zou zijn om ook de deelnemersraden van de betrokken fondsen te betrekken bij de hoorzitting. Deze partijen zijn benieuwd of de besturen wel voldoende verantwoording hebben afgelegd aan de deelnemers over het gevoerde beleid.

Vorige week maakten Donner en De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat afstempelen dreigt bij veertien pensioenfondsen om hun buffers op orde te krijgen. In de Kamer is grote onvrede over de onrust die is ontstaan na de persconferentie van de minister en de toezichthouder, vooral ook omdat nog niet alle betrokken pensioenfondsen bekend zijn. Volgens Donner moeten de fondsen zelf openheid van zaken geven wegens een geheimhoudingsplicht van DNB.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap heeft Donner echter de betrokken fondsen overvallen en zijn ze onvoldoende betrokken bij zijn persconferentie met DNB. Ook CDA’er Eddy van Hijum, partijgenoot van de minister, zet vraagtekens bij „de voorwaarschuwing” van Donner en DNB. Van Hijum stelt dat nog helemaal niet zeker is of de veertien fondsen tot afstempelen moeten overgaan of dat ze een andere oplossing bedenken.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt verwijt de minister paniek te zaaien en roekeloos gedrag, omdat de onrust ten koste gaat van het vertrouwen in het pensioenstelsel. Op zijn verzoek komt de Kamer dinsdag voor de tweede keer terug van het zomerreces. In juli werd ook op initiatief van Ulenbelt gedebatteerd over het dreigende massaontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer