Veelbesproken Anne Frankboom valt om
AMSTERDAM (ANP) – De Anne Frankboom, jarenlang middelpunt van strijd of die wel of niet mocht blijven staan, is maandag omgevallen. In 2008 werd besloten de monumentale én zieke kastanje met een speciale constructie te ondersteunen zodat hij nog een aantal jaar kon blijven staan. Anne Frank keek uit op de boom vanuit het Achterhuis aan de Prinsengracht, waar zij tussen 1942 en 1944 zat ondergedoken met haar familie. Ze schreef in haar dagboek drie keer over de boom. Een overzicht van de ontwikkelingen rond de Anne Frankboom, met een geschatte leeftijd van 150 tot 170 jaar een van de oudste kastanjes van Amsterdam.
juli 1993: De Anne Frankboom dreigt te bezwijken door olievervuiling en aantasting door een houtrot veroorzakende schimmel. De gemeenteraad van Amsterdam gaat akkoord met een reddingsplan, dat 365.000 gulden kost. Niet eerder is er zo veel geld betaald voor het behoud van een boom.
februari 2006: Actrice Emma Thompson lanceert de Anne Frankboom-website. Op www.annefrankboom.nl kunnen bezoekers een blaadje achterlaten voor Annes Boom en blijk geven van hun verbondenheid met Anne Frank.
14 november 2006: Stadsdeel Amsterdam-Centrum maakt wereldkundig dat de boom wordt gekapt. Onderzoek wijst uit dat 42 procent van het hout verrot is. Herstel zou uitgesloten zijn. Er is een kapvergunning aangevraagd, die 6 maart 2007 wordt gegeven.
3 oktober 2007: De kap wordt uitgesteld. Iemand die bezwaar heeft gemaakt, krijgt drie maanden de tijd om een reddingsplan te maken. De bezwaarmaker meent dat de boom met speciale technieken kan overleven.
13 november 2007: Stadsdeel Amsterdam-Centrum maakt bekend dat de kap door de slechte gezondheid niet langer kan wachten. Op woensdag 21 november moet de boom om.
16 november 2007: De Bomenstichting en buurtbewoners stappen naar de rechter en komen met een reddingsplan voor de paardenkastanje. Door de boom vast te snoeren en te stutten kan deze nog jaren blijven staan en op natuurlijke wijze oud worden, menen zij. Ook Buddy Elias, een neef van Anne Frank, zegt tegen de kap van de boom te zijn. Elias is het laatst levende directe familielid van Anne.
20 november 2007: Bij de rechtbank dient een kort geding van de Bomenstichting en buurtbewoners tegen stadsdeel Amsterdam-Centrum om de kap uit te stellen. De rechtbank besluit dat de boom voorlopig niet om mag en dat de bezwaarschriftencommissie zich opnieuw moet buigen over de kapvergunning.
11 december 2007: De tegenstanders van de kap maken hun reddingsplan bekend. Zij willen de kastanje met een driehoek van stalen balken ondersteunen.
23 januari 2008: Er komt een akkoord: de boom wordt ondersteund en kan daardoor nog vijf tot tien jaar blijven staan. De stichting Support Anne Frank Tree, die bestaat uit omwonenden en andere betrokkenen, neemt de verzorging en de verantwoordelijkheid voor de kastanje op zich.
17 april 2009: Het Anne Frank Center USA in New York wil tien stekjes van de Anne Frankboom uit Amsterdam planten in de Verenigde Staten als symbool van groei van tolerantie.
23 augustus 2010: De Anne Frankboom valt om. Het is nog niet bekend hoe dat kon gebeuren.