Binnenland

Dronken Polen maken wegen onveilig

AMERSFOORT – Dronken Polen in Nederland maken nogal eens de wegen onveilig. „Ze kruipen over het algemeen sneller met een borrel op achter het stuur.”

19 August 2010 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 11:30

Met de regelmaat van de klok verschijnen politieberichten over beschonken Poolse bestuurders. Afgelopen maandag nog trof de politie een wonderlijk tafereel op de weg tussen Delden en Goor. Een dronken Poolse chauffeur (29) zat in een auto zonder voorwiel; aan het andere voorwiel ontbrak de band. De zwaarbeschonken Pool kon zich niet herinneren waar hij de averij had opgelopen.

Sterk beneveld was ook de 38-jarige Pool die de politie vorige week woensdagavond in Schiedam van de weg haalde. Hij had vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd. Toen de man werd ingesloten, viel hij direct in slaap. Een politiearts gaf aan dat de 38-jarige Pool ieder kwartier gewekt moest worden voor zijn eigen veiligheid. De dronken automobilist kreeg een bekeuring van maar liefst 1900 euro.

De incidenten staan niet op zichzelf. Poolse werknemers vormen nogal eens een gevaar op de weg. „Er is een stijging van het aantal Polen dat betrokken is bij een ongeval waarbij alcohol een rol speelt”, zegt woordvoerster Anne van der Vliet van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. „Ook zij zullen zich aan de verkeersregels moeten houden.”

In 2009 waren 218 Polen betrokken bij een ongeval met letsel, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In zeker 35 gevallen was er alcohol in het spel. In 2008 speelden 184 Polen een rol bij een ongeval met letsel. Toen was er in zeker 18 gevallen drankmisbruik. In 2000 ging het nog om 55 ongevallen waarbij Polen betrokken waren; in zeker 3 zaken was er toen alcohol in het spel.

Veilig Verkeer Nederland vindt het „heel zorgelijk” dat Polen nogal eens met een slok op achter het stuur kruipen. „Over het algemeen gaan ze toch sneller met een borrel de weg op”, stelt VVN-woordvoerder Michael van der Maas. „Cijfers laten zien dat antialcoholcampagnes goed werken in het verkeer in Nederland. Maar Polen gaan tegen de trend in. Dat is een lastig probleem.”

Als bijvoorbeeld Poolse mannen in hun eentje naar Nederland komen, ligt overdadig alcoholgebruik op de loer, denkt Van der Maas. „Veel Polen zijn hier tijdelijk. Hun huisvesting is niet altijd even goed. Je kunt je voorstellen dat ze uit verveling gaan drinken.” Van der Maas juicht initiatieven in Limburg toe waarbij gezinnen van Poolse werknemers naar Nederland worden gehaald. „Dan heeft een man een sociaal vangnet en verandert je optiek op de wereld.”

De politie worstelt met dronken Polen. Zo telt de politie Midden en West Brabant relatief vaak verkeersongevallen waarbij beschonken Polen een rol spelen. „Polen kijken op een wat andere manier tegen rijden onder invloed aan dan Nederlanders”, verklaart woordvoerster Desirée Brabers. „In Nederland is al jaren het bewustwordingsproces in gang gezet dat alcohol in het verkeer gevaren oplevert. Dat ligt bij Polen anders.”

Met Poolstalige flyers probeert de politie Polen te wijzen op de verkeersregels. „Politiemensen kunnen die uitdelen. Ook liggen de folders op de bureaus.” Daar in staat onder meer: „Naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden in Nederland veroorzaakt door alcohol (…) Alcohol is een verdovend middel dat lang in het bloed blijft zitten en het reactievermogen vermindert.”

Is het dweilen met de kraan open in de strijd tegen dorstige Polen? „Het is een zaak van lange adem”, zegt Brabers. „Er zijn ook telkens wisselende groepen Poolse werknemers. Niet alleen de politie, ook arbeidsbureaus en werkgevers zullen het bewustwordingsproces onder Polen moeten bevorderen. Dat kost langere tijd.”

Dat Polen het niet altijd even nauw nemen met de verkeersregels, weten ze ook in Vlaardingen. „We hebben vorige week contact gehad met de uitzendbranche over klachten over te hard rijdende Polen in de auto’s van uitzendbedrijven”, zegt gemeentevoorlichter Anneke van de Ven. „Er worden regels opgesteld. De Polen lopen het risico een boete van het uitzendbureau te krijgen of zelfs hun baan te verliezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer