Binnenland

Geen beperking samenwerking politie Suriname

DEN HAAG (ANP) – De benoeming van Desi Bouterse tot president van Suriname leidt niet tot een verandering of het stopzetten van de samenwerking tussen de Nederlandse en de Surinaamse politie. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken/Justitie) dinsdag laten weten. „De benoeming van Bouterse is op zichzelf voor de Nederlandse regering geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken.”

17 August 2010 14:31Gewijzigd op 14 November 2020 11:29
Hirsch Ballin. Foto ANP
Hirsch Ballin. Foto ANP

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei dinsdag in De Volkskrant nog dat de benoeming van Bouterse een voortzetting van de samenwerking niet meer mogelijk maakte. „Alle activiteiten en investeringen zullen worden stopgezet”, zei hij. Het korps in Amsterdam voert de samenwerkingsprogramma’s tussen de Nederlandse en Surinaamse politie uit.

Van het stoppen van de gezamenlijke activiteiten blijkt dus geen sprake van te zijn. De minister beslist over de samenwerking.

Volgens Hirsch Ballin streeft Nederland naar een „betrokken en zakelijke verhouding” met de Surinaamse regering. „Daarbij zal Nederland de Surinaamse regering beoordelen op haar benoemingen, plannen en daden.”

Toch heeft de komst van Bouterse als nieuwe president van Suriname in de praktijk wel invloed op de misdaadbestrijding in en in verband met Suriname. De tot vorige week Surinaamse minister van Politie en Justitie Chan Santokhi zei vrijdag in een interview met het ANP dat hij aan het eind van zijn ministerschap merkte dat de opsporing en vervolging van criminele (drugs)netwerken al „ernstig werden verstoord op het gebied van internationale samenwerking met onder meer Nederland.

„ Er zijn heel wat lopende onderzoeken waarbij Nederland de samenwerking inmiddels heeft gestopt of op een laag pitje heeft gezet gezien de veranderingen hier”, constateerde Santokhi. „Dat is geen goed teken. Als de nieuwe regering internationaal het vertrouwen niet weet te winnen, gaat alles verloren wat op dit gebied is bereikt.”

En dan gaat er volgens hem nogal wat verloren. „Suriname stond bekend als een groot doorvoerland voor drugs. Dat hebben we enorm kunnen indammen. De top tien van criminele organisaties is volledig uitgeschakeld”, stelde de voormalige minister van Justitie. „Suriname is geen drugsland meer, blijkt ook uit Amerikaanse inlichtingenrapporten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer