Verdachte: Verkeersregelaar Ikea kon wegstappen
AMSTERDAM (ANP) – De 27-jarige Dion G. blijft erbij dat hij op 17 augustus 2008 niet opzettelijk een verkeersregelaar op het parkeerdek bij Ikea in Amsterdam met zijn auto heeft geschept. „Ik heb hem niet onderuit gereden. Hij had ook nog weg kunnen stappen”, zei hij dinsdag bij de behandeling van zijn hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam. De 54-jarige verkeersregelaar Willem van Koerten overleed enkele dagen na het incident aan hersenletsel.
Het openbaar ministerie (OM) bleef echter onverbiddellijk. De advocaat-generaal eiste dezelfde straf die de rechtbank hem oplegde: vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar. Justitie acht hem schuldig aan doodslag op Van Koerten en het met de dood bedreigen van een andere verkeersregelaar.
Bij de eis hield het OM rekening met de narcistische persoonlijkheidsstoornis waar G. volgens deskundigen aan lijdt. Narcisme is een ziekelijke eigenliefde. Volgens de advocaat-generaal is G. verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM is er overigens onvoldoende van overtuigd dat G. de ernst van de zaak inziet.
Hij liet zelf tijdens de zitting weten dat hij wel degelijk spijt heeft. „Ik ben niet van steen.” G. zei dat hij een brief heeft geschreven aan de familie van het slachtoffer om zijn kant van het verhaal te vertellen en bood aan ze te helpen als ze daar behoefte aan hebben.
De verkeersregelaar gaf een stopteken toen de verdachte kwam aanrijden. G. had even daarvoor ruzie gehad met een collega van Van Koerten en hij reed te hard over het parkeerdek. Hij verklaarde dat hij schrok van de boomlange man die er volgens hem erg intimiderend uitzag. Hij stopte even maar trok daarna weer op, waarop de verkeersregelaar zijn handen op de motorkap legde en vervolgens helemaal op de auto belandde. G. zou volgens justitie gas hebben gegeven en stopte daarna abrupt, waarop Van Koerten hard met zijn hoofd op de grond viel.
De advocaat van G., Theo Hiddema, zei dat zijn cliënt niet verantwoordelijk is voor de dood van Van Koerten en pleitte op dit punt voor vrijspraak. Hij handelde volgens de raadsman in paniek. Volgens Hiddema was de gezondheidstoestand van de verkeersregelaar niet optimaal. Hij zou ook door hartfalen of een herseninfarct kunnen zijn gestorven, aldus de advocaat.
Het gerechtshof doet 31 augustus uitspraak.