Kerk & religie

OggiN Langbroek 100 jaar

De oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) te Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) bestaat honderd jaar. Afgelopen donderdag is een herdenkingsdienst gehouden, waarin ds. H. Molendijk uit Grafhorst voorging. Deze sprak over Psalm 48:10-12.

17 August 2010 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 11:29
LANGBROEK – De oud gereformeerde gemeente in Nederland te Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) bestaat honderd jaar. Foto RD, Anton Dommerholt
LANGBROEK – De oud gereformeerde gemeente in Nederland te Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) bestaat honderd jaar. Foto RD, Anton Dommerholt

De gemeente werd in 1910 gesticht omdat in dat jaar een kerkgebouw kon worden gerealiseerd dankzij een gift van een inwoner van Langbroek. In de jaren ’80 werd het bedehuis fors uitgebreid, het telt nu 253 zitplaatsen.

De oud gereformeerde gemeente in Langbroek is ontstaan vanuit het gezelschapsleven en heeft Ledeboeriaanse wortels. Aanvankelijk kerkten mensen uit Langbroek die zich niet langer in de Nederlandse Hervormde Kerk thuisvoelden bij de gereformeerde gemeente in Zeist. Later kreeg Langbroek een eigen afdeling van deze gemeente. Hierin gingen predikanten van zowel de Gereformeerde Gemeenten als van de Oud Gereformeerde Gemeenten voor. In 1923 trad Langbroek officieel toe tot de Oud Gereformeerde Gemeenten, nadat ds. L. Boone haar had opgeroepen een keus te maken.

Op dit moment heeft de oud gereformeerde gemeente ongeveer 275 leden en doopleden. Er is nog steeds sprake van groei, zegt ouderling C. Lagerweij. Een eigen predikant heeft Langbroek nooit gehad. „We zijn altijd een leeskerk geweest.”

Later dit jaar verschijnt een herdenkingsboek waarin de geschiedenis van het kerkelijke leven van de gemeente wordt beschreven, aangevuld met een verslag van de herdenkingsdienst die donderdag is gehouden.


Herv. kerk Lellens opgeknapt

De hervormde kerk in het Groningse Lellens wordt, na enkele jaren van restauratie, op vrijdag 3 september officieel weer in gebruik genomen. Dat maakte J. B. Hofman, voorzitter van de kerkrentmeesters van de hervormde gemeente Stedum-Lellens-Wittewierum-Ten Post, vorige week desgevraagd bekend. ’s Middags is er een bijeenkomst in het dorpshuis en heeft er een kerkdienst plaats in het opgeknapte kerkgebouw, waarbij een fotopresentatie wordt getoond van het verloop van de restauratie. De kerk, gebouwd in 1667, kon vier jaar lang vanwege haar slechte staat niet worden gebruikt voor de wekelijkse kerkdiensten.

Tijdens de restauratie kerkte de gemeente in een van haar andere gebouwen, in Stedum of Ten Post. De hervormde gemeente telt volgens het jongste jaarboek van de Protestantse Kerk 108 belijdende leden en 111 doopleden. Sinds vorig jaar dient ds. G. J. Roest de gemeente.


Rauwerd heeft weer vrouwenklok

De Laurentiuskerk van de hervormde gemeente in Rauwerd (Friesland) beschikt weer over twee luidklokken. Na 67 jaar kreeg de toren vorige week dinsdag weer een ”vrouwenklok”, een klok met een wat hogere klank dan de ”mannenklok” die er al hing. Daarmee ging voor het dorp een wens in vervulling die al sinds de Tweede Wereldoorlog leefde. De klok is geplaatst door de firma Daelmans uit Stiphout en heeft ongeveer 15.000 euro gekost, meldt Willem Hansma van Stichting Restauratie Laurentiuskerk Raerd. De beide oorspronkelijke klokken werden tijdens de oorlog gevorderd door de Duitsers.

De nieuwe klok draagt de naam ”Benedictus” en heeft als tekst ”Vivos voco, Mortuos plango, Fulgura frango”, wat betekent: ”Ik roep de levenden, ik beween de doden, ik breek de bliksem.”

Ger. kerk Katwijk wil kerk afstoten

De gereformeerde kerk in Katwijk wil een van haar twee kerkgebouwen, de Vredeskerk of de Triumfatorkerk, afstoten. Het ledental van de gemeente neemt af en de kosten voor het in stand houden van twee kerkgebouwen zijn hoog.

Tot voor kort leek het erop dat de Vredeskerk, aan de Baljuwstraat, zou worden afgestoten. De algemene kerkenraad (AK) had voorgesteld deze te verkopen en de opbrengst te bestemmen voor onder andere het opknappen en verbouwen van de Triumfatorkerk en bijbehorende zalen. Recent bleek echter dat hiervoor onvoldoende draagvlak onder de leden bestaat.

„De Vredeskerk, in het historische centrum van Katwijk, is de oorspronkelijke kerk van onze gemeente”, zegt J. Plokker, preses van de AK, in een toelichting. „Voor nogal wat leden ligt het daarom emotioneel moeilijk om deze kerk af te stoten.”

De AK bezint zich op dit ogenblik op de ontstane situatie. „Enerzijds is een grote groep voor het behoud van de Triumfatorkerk, die in de jaren ’60 is gebouwd, omdat dit vanuit het oogpunt van functionaliteit de meest voor de hand liggende keuze is. In de Triumfatorkerk, aan de Piet Heinlaan, is bijvoorbeeld bijna alles gelijkvloers. Als alternatief werken we nu een tweede voorstel uit, waarin de Triumfatorkerk wordt verkocht en de Vredeskerk behouden blijft.” Geprobeerd wordt een en ander nog voor het einde van dit kalenderjaar aan de leden te presenteren. „Vervolgens kunnen de leden een voorkeur aangeven, waarna de AK een besluit zal nemen.”

In de Katwijkse politiek wordt momenteel fel gedebatteerd over de vraag of de Vredeskerk wel of geen monument is. In het uit 1905 daterende bedehuis bevindt zich een Bätzorgel (1765).

Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer