Buitenland

Militairen
Z-Korea en VS oefenen

SEOUL – Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen zijn maandag begonnen met een massale oefening die het stalinistische bewind in Noord-Korea ervan moet weerhouden het zuiden aan te vallen. Noord-Korea heeft met „vergeldingsacties” gedreigd.

Buitenlandredactie
16 August 2010 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 11:29

Aan de operatie van tien dagen, waarbij met computers oorlogssituaties worden nagebootst, nemen ongeveer 30.000 Amerikaanse militairen deel. Aan Zuid-Koreaanse kant zijn 56.000 manschappen opgeroepen.

Vorige maand hielden beide landen in de Japanse Zee een gezamenlijke oefening van hun marine en luchtmacht.

De Noord-Koreaanse strijdkrachten dreigden zondag met een „genadeloze reactie” op de oefening. „De militaire tegen­actie zal de strengste afstraffing zijn die de wereld ooit heeft gezien”, waarschuwde een woordvoerder van de legerleiding in een verklaring, die gisteren in Pyongyang werd gepubliceerd.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog. Beide landen hebben in 1953 een wapenstilstand gesloten, maar nooit een vredesregeling getekend.

President Lee Myungak van Zuid-Korea heeft gisteren een „herenigingsbelasting” voorgesteld om de kosten van eenwording van Noord- en Zuid-Korea te betalen. Die kosten worden op ongeveer 1 biljoen dollar (ruim 783 miljard euro) geschat.

De hereniging van Zuid-Korea, dat op het Westen is georiënteerd, en het stalinistische Noord-Korea lijkt nog ver weg, maar de president voorspelde dat die er eens zal komen. In een toespraak ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog zei Lee te geloven dat „de tijd is gekomen om te gaan praten over realistisch beleid om ons voor te bereiden op die dag, zoals een herenigingsbelasting.”

De economie van Noord-Korea staat aan de rand van de afgrond door jaren van hongersnood, falende economische planning en hoge defensie-uitgaven. Het bruto binnenlands product is minder dan 3 procent van dat van het zuidelijke buurland. Ondanks de hoge kosten is blijkens opiniepeilingen meer dan 60 procent van de Zuid-Koreanen voorstander van hereniging, al vinden weinigen dat die op korte termijn moet plaatshebben.

Lee kritiseerde in zijn rede de aanval op een Zuid-Koreaans marineschip in maart. Uit een onderzoek van deskundigen uit verscheidene landen bleek dat Noord-Korea het vaartuig heeft getorpedeerd. De president eiste wederom dat Noord-Korea zijn ambities op het terrein van de nucleaire bewapening opgeeft en de economische betrekkingen verbetert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer