„Banden Suriname en Nederland blijven sterk”
PARAMARIBO (ANP) – Desi Bouterse is donderdag geïnstalleerd als president van Suriname. Aan hoogleraar culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht en Surinamedeskundige Dirk Kruijt vier vragen over wat het Zuid-Amerikaanse land te wachten staat met de ex-legerleider aan het roer.
Bij zijn installatie als staatshoofd heeft Bouterse laten weten dat hij Suriname veel meer wil integreren in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied, denkt u dat dit hem gaat lukken?
„Nee, het is onmogelijk om dit in een paar jaar voor elkaar te krijgen. De economische infrastructuur en de transportstructuur is helemaal niet afgestemd op intensievere samenwerking met de rest van Zuid-Amerika en de Cariben. En dan heb je ook nog het taalprobleem. Spaans en Portugees wordt amper gesproken.”
„Overigens zou het wel goed zijn als Suriname de banden met die regio versterkt. Dat is toch veel praktischer. Stel je voor dat een land als Estland zich helemaal op Canada zou oriënteren.”
Bij de beëdiging van Bouterse was geen enkel staatshoofd aanwezig, ook niet uit Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Zelfs de Venezolaanse president Hugo Chavez liet verstek gaan. Zitten die andere landen wel op samenwerking met Suriname te wachten?
„Om eerlijk te zijn, een land als Suriname met circa 500.000 inwoners is niet zo belangrijk voor de andere landen in de regio. Bovendien zijn de contacten met buurlanden als Guyana en Frans-Guyana niet optimaal. Suriname en Guyana hebben bijvoorbeeld veel problemen gehad over hun gezamenlijke grens.”
Is Suriname niet nog te veel op Nederland gericht?
„Zeker, het belangrijkste obstakel voor een betere integratie in de regio is dat Suriname nog eenzijdig is gefixeerd op Nederland. Het lijkt soms net of de onafhankelijkheid van Suriname nooit tot stand is gekomen. Je leest in de krachten berichten over verkeersdoden in Meppel en de weersverwachting voor Maastricht. Dat de banden met Nederland zo sterk blijven, komt natuurlijk ook voor een belangrijk deel door de 350.000 Surinamers die in Nederland wonen.”
Mensen in de omgeving van Bouterse zeggen dat hij milder is geworden. Deelt u die opvatting?
„Ja, Bouterse heeft zich van zijn militaire entourage ontdaan. Ook heeft hij veel contacten met evangelische kerken. Bovendien heeft hij in zijn regeringsploeg technocraten opgenomen, vakkundige mensen die niet bij zijn partij horen. Dat biedt hoop.”