Buitenland

Doorbraak lijkt nog niet in zicht in België

BRUSSEL (ANP) – De partijen die in België onderhandelen over een nieuwe regering hebben woensdagavond voor het eerst sinds bijna twee weken weer samen om de tafel gezeten. Een doorbraak lijkt voorlopig niet in zicht.

12 August 2010 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 11:27
Di Rupo. Foto EPA
Di Rupo. Foto EPA

’Preformateur’ Elio Di Rupo heeft woensdag een aantal suggesties gedaan voor een staatshervorming, die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Om uitlekken te voorkomen, waren die niet op papier gezet, maar werden ze alleen mondeling toegelicht.

Volgens de Vlaamse krant De Morgen zijn ze in Vlaamse kring als teleurstellend bestempeld. Andere kranten, De Standaard en de Franstalige La libre Belgique, schrijven over een plan om voor 10 tot 15 miljard euro aan bevoegdheden over te hevelen van de federale regering naar Vlaanderen en Wallonië.

Over het meest heikele onderwerp in de Belgische formatie, de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, zou Di Rupo volgens de Vlaamse publieke omroep VRT zijn kruit voorlopig nog droog houden. Deze kieskring is de enige in België waarin zowel op Vlaamse als Franstalige politici kan worden gestemd. De Vlamingen willen een splitsing van het district, zodat Franstalige inwoners van Vlaamse dorpen rond Brussel hun stem niet langer op een Franstalige lijst kunnen uitbrengen. Het conflict hierover sleept al sinds de jaren ‘60. Het was de oorzaak van de val van de regering-Leterme in april.

De onderhandelingen in België gaan tussen de Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en groenen en de Vlaams-nationalistische N-VA, die bij de verkiezingen op 13 juni als grootste eindigde. De Franstalige socialist Di Rupo moet premier worden van het nieuwe kabinet. België krijgt dan voor het eerst sinds de jaren ‘70 geen Vlaming op die post.

In het openbaar wilden de onderhandelaars woensdagavond weinig kwijt over hun besprekingen, behalve dat „de sfeer goed is”. N-VA-leider Bart De Wever zei op de vraag of er begin volgende week een akkoord kan liggen: „Dat zou mooi zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer