Industrie: Minder zout in voeding
RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse levensmiddelenindustrie heeft de hoeveelheid toegevoegd zout in de producten de afgelopen jaren flink verlaagd, maar de doelstelling voor 2010 is niet gehaald. Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) ligt die doelstelling wel binnen handbereik en wordt nu een tandje bijgeschakeld.
De industrie zit nu op een verlaging van 10 procent, terwijl gemikt was op een verlaging van gemiddeld 12 procent. In sommige sectoren, zoals salades, groenteconserven, ontbijtgranen en smeerkaas is de doelstelling ruimschoots gehaald. Dat geldt echter niet voor kant-en-klaarmaaltijden, hartige snacks en noten.
Terugdringen van de hoeveelheid zout in voedsel is van belang voor de volksgezondheid. In 2008 werd het Actieplan Zoutreductie gelanceerd. Daarbij werd uitgegaan van richtlijnen van de Gezondheidsraad. De FNLI heeft nu onderzocht wat de eerste fase van het actieplan heeft opgeleverd. In overleg met de bedrijven wordt nu bekeken hoe een tweede fase eruit dient te zien. De federatie zal eind dit jaar de vervolgstappen bekendmaken.
De Consumentenbond noemt de resultaten van de maatregelen die de bedrijven zelf treffen, onvoldoende en vindt dat de overheid meer druk op de ketel moet zetten door wettelijke normen. „Het is de slager die zijn eigen vlees keurt”, zegt de Consumentenbond over het onderzoek. Bovendien is het volgens de bond gebaseerd op „verouderde gegevens”. Het gaat volgens de bond over de vermindering van de hoeveelheid zout ten opzichte van 2006, terwijl het actieplan in 2008 inging.
De FNLI tekent bij de resultaten aan dat een aantal grote fabrikanten pas dit jaar verminderingen heeft doorgevoerd, die nog niet zijn verwerkt in de resultaten. Bij brood kwam een vermindering van toegevoegd zout tot stand doordat de bedrijven zelf aan het ministerie van VWS vroegen om de wettelijke norm te verscherpen.