Kostscholen weer in de lift in België
BRUSSEL – Een groeiend aantal Belgen stuurt zijn kinderen weer naar een kostschool. Leken de internaten tien jaar geleden op sterven na dood, nu zijn er sinds kort weer flinke wachtlijsten. Er moeten zelfs nieuwe kostscholen worden geopend.
Het groeiend aantal echtscheidingen is een belangrijke oorzaak van deze toegenomen populariteit.
Deskundigen uit de Vlaamse onderwijswereld hebben dat vanmorgen gezegd in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Volgens Anja Dingenen van de dienst Internaten van het vrij onderwijs (vergelijkbaar met het bijzonder onderwijs in Nederland) daalde het aantal internaatleerlingen van 35.000 in de jaren 70 tot 7500 in het jaar 2000. „Ideeën over opvoeden waren veranderd en het wat strenge imago van de tuchtschool paste daar niet meer in.”
Vanaf 2001 kwamen er weer meer interne leerlingen. Vorig jaar bedroeg hun aantal ruim 8500 en dit jaar wordt een nieuwe stijging van het leerlingaantal verwacht.
Uit een onderzoek blijkt dat een op de drie internaatleerlingen gescheiden ouders heeft. Bij leerlingen in het basisonderwijs is dat zelfs bijna de helft. Daarnaast leiden drukke beroepsbezigheden van de ouders er vaak toe dat ze hun kinderen naar een internaat te sturen, zegt Dingenen.
De hedendaagse internaten zijn niet meer vergelijkbaar met die van vroeger. De tijd van grote studiezalen waar iedereen zijn mond moest houden, is volgens Dingenen voorbij. Er wordt meer gekeken naar de individuele capaciteiten van het kind. „Structuur en warmte bieden: dat is waar hedendaagse internaten goed in zijn.”