Minuscule kunstlong kan dierproeven vervangen
Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een kleine kunstlong op een chip te maken. Deze maakt het mogelijk de effecten van lichaamsvreemde stoffen, zoals nanodeeltjes, sigarettenrook en bacteriën, gemakkelijk op longcellen te testen zodat dierproeven niet of minder nodig zijn.
Dat stelden Amerikaanse onderzoekers van de universiteit Harvard en het kinderziekenhuis in Boston onder leiding van biochemicus David Ingber vorige maand in Science.
De onderzoekers hebben een chip gemaakt van doorzichtig flexibel plastic met daarop een membraan. Aan de ene kant van het membraan lieten ze epitheelcellen groeien, die in de natuur de bloedvaten vormen. Daarlangs stroomde imitatiebloed, een zoutoplossing. De andere kant van het membraan werd bedekt door een laagje longcellen. Deze werden aan lucht blootgesteld.
Door die kant van de chip voorzichtig vacuüm te zuigen, werd er op dezelfde manier lucht langs de longcellen gezogen als in het echt.
De kunstmatige longblaasjes blijken zich te gedragen als echt weefsel. Toen ze werden blootgesteld aan E. colibacteriën, vertoonden de longcellen direct een ontstekingsreactie. Ook de reactie op nanodeeltjes was vergelijkbaar met de natuurlijke respons.