Rijk land heeft schoon geld
Daaruit blijkt dat hoe rijker, ontwikkelder en economisch vrij een land is, hoe minder bacteriën er voorkomen op het geld. Dat heeft de Wageningen University, die het Nederlandse geld onderzocht, maandag laten weten.
Daaruit blijkt dat hoe rijker, ontwikkelder en economisch vrijer een land is, hoe minder bacteriën er voorkomen op het geld. Dat heeft de Wageningen Universiteit, die het Nederlandse geld onderzocht, maandag laten weten.
In totaal zijn er 1280 bankbiljetten ingezameld op plaatsen waar voedsel wordt verkocht, zoals supermarkten en cafetaria. Nergens werden alarmerende concentraties van ziekmakende bacteriën aangetroffen. Wel bleek dat het materiaal waarvan het geld gemaakt is en de ouderdom van het papier van invloed zijn op het aantal bacteriën. Bij oud en verfrommeld geld, nestelt de bacterie zich makkelijk in de vouwen.
Geld uit Australië, Burkina Faso, China, Ierland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het afgelopen jaar onderzocht. Landen die laag scoren op de index voor economische vrijheid hebben over het algemeen ouder geld en dus meer bacteriën.
Nederland scoort in de middenmoot qua viezigheid op geld, zegt onderzoeker Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit. „Onze biljetten zijn gebaseerd op katoen, dat is iets smeriger dan geldpapier op basis van kunststof.”
Op coupures van 5 en 20 euro zitten volgens Beumer gemiddeld vijfduizend bacteriën. „Muntgeld is veel schoner, daar zitten gemiddeld minder dan honderd bacteriën op.” Geld is volgens de onderzoeker overigens absoluut niet vies. „Op onze handen zitten zo’n miljoen bacteriën per vierkante centimeter.”
Australië heeft de minste bacteriën op de bankbiljetten, in China is het geld het smerigst.