Economie

Euro is op de weg omhoog

BRUSSEL – De euro is op de weg omhoog. Enkele maanden geleden, toen de schuldenproblematiek Europa in een ernstige crisis stortte, leek de eenheidsmunt te wankelen, maar inmiddels mogen we spreken van een stevig herstel.

Drs. A. A. C. de Rooij
5 August 2010 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 11:23
Foto ANP
Foto ANP

Begin juni zakte de waarde tot onder de 1,20 dollar, terwijl die in januari nog schommelde tussen de 1,40 en de 1,45. Nu, in de eerste week van augustus, bevindt de koers zich weer boven de 1,30.

De ontsporing van het begrotingstekort in Griekenland en de dreiging van eenzelfde ontwikkeling in andere EU-lidstaten brachten eerder dit jaar op de financiële markten de speculanten in beweging. Het project van de monetaire eenwording scheerde langs de rand van de afgrond. Diverse keren moesten de hoogste politieke leiders eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren. Uiteindelijk tuigden zij in mei een vangnet op van 750 miljard euro om te vermijden dat overheden niet meer aan hun rente- en aflossingsverplichtingen zouden kunnen voldoen. Tot dusver maken overigens alleen de Grieken daadwerkelijk gebruik van die steunfaciliteit.

Voorlopig zijn de spanningen bedwongen. De regering in Athene boekt goede vooruitgang met het op orde brengen van het huishoudboekje. Het vertrouwen in de bankensector kreeg recent een impuls door de uitslag van de stresstests. Die toonde aan dat de belangrijkste spelers over voldoende kapitaal beschikken om een tegenslag op te vangen. Twee grote marktpartijen, het Franse BNP Paribas en het Britse HSBC, presenteerden deze week mooie winstcijfers.

De Luxemburgse premier Juncker, voorzitter van de maandelijkse vergadering van de eurolanden, uitte dinsdag optimisme over de opleving van de Europese economie. Hij meent dat we, ondanks de vele risico’s die op de loer liggen, langzamerhand terugkeren naar normale omstandigheden.

Dat alles geeft de euro de gelegenheid op te krabbelen. Hij wordt ook geholpen door minder rooskleurige berichten over de situatie in de VS. De groei daar zwakte in het tweede kwartaal af tot 2,4 procent, na een 
niveau van 3,7 procent te hebben aangetikt in het eerste deel van 2010. De consument draagt er onvoldoende bij tot stimulering van de vraag. Topman 
Bernanke van de Fed, het systeem van centrale banken, noemde kortgeleden de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie „ongewoon onzeker.”

De opwaartse trend van de Europese valuta is gunstig voor de inflatie en dus voor onze koopkracht. We hoeven minder euro’s neer te tellen voor de import van bijvoorbeeld olie. Anderzijds betekent de koersstijging dat elders in de wereld de producten van hier duurder en dus minder aantrekkelijk worden. In de voorbije maanden profiteerden exporterende bedrijven van de zwakke munt. De uitvoer vormde de motor achter de toename van de groei.

De eurozone blijft kwetsbaar. De komende tijd is vooral nodig volharding bij het saneren van tekorten en schulden. Gelukkig lijken de meeste landen overtuigd van de noodzaak van zo’n bezuinigingsbeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer