Zwerfafval
Zwerfafval veroorzaakt ergernis en kost de belastingbetaler veel geld: 250 miljoen euro per jaar (RD 22-7).
Het artikel begint met de stelling dat de burger hiervan de oorzaak is. Tegelijk wordt gesteld dat het bedrijfsleven er het een en ander aan moet doen om deze afvalberg te verminderen door hergebruik van verpakkingen.
Dat is een toch een wat kromme situatie. We nemen zelf van alles mee van huis. Om onderweg te eten, te drinken en wat al niet meer. Dan kun je toch ook dat afval in een afvalbak doen, of weer mee terug naar huis nemen? We genieten van de natuur, maar we vervuilen haar wel. We gooien onze rommel thuis toch ook niet op de grond of in onze eigen tuin?
Als christenen horen we in deze ogenschijnlijk kleine problemen het goede voorbeeld te geven.
Tonny Gelderblom-Vonk Lindenlaan 9 2969 BZ Oud-Alblas
Subsidies
De linkse politiek wil de subsidie aan de SGP en aan reformatorische scholen met duidelijke ethische standpunten graag intrekken. Over subsidies aan organisaties met hun activiteiten op het gebied van ontwikkelingshulp, milieu, klimaat en vluchtelingenhulp wordt met geen woord gerept (RD 24-7).
Er blijken buitenparlementaire netwerken achter te zitten van ondermeer linkse protestantse en rooms-katholieke prominenten, die met belastinggeld marxistische bevrijdingstheologen en revoluties steunen in de derde wereld en Palestijnen steunen tegen Israël.
Dit en nog veel meer staat in een open brief die de onderzoeker en publicist Peter Siebelt zond aan de koningin met afschriften aan de fractievoorzitters.
In een tijd waarin bezuinigingen noodzakelijk zijn, is het gewenst dat deze zaken grondig worden onderzocht. Belastinggeld mag niet besteed worden aan kwalijke zaken. Het gaat om vele miljarden euro’s.
Ik ben benieuwd of de politiek en de pers grondig onderzoek doen en rechtvaardig oordelen. Het recht mag niet struikelen op de straten.
Dr. P. Buitelaar Seringenplantsoen 377 2982 BN Ridderkerk
New Wine
Op de zomerconferentie van New Wine stelde drs. Doornebal in zijn lezing dat God het oprecht zoekend geloof van een niet-christen kan rekenen tot een rechtvaardigend geloof (RD 29-7). In deze stelling ligt naar mijn mening een onmogelijkheid. Want het oprécht zoekend geloof behoort alléén tot het christelijke geloof en dus is deze niet-christen een ware christen.
Óf drs. Doornenbal spreekt hier van een algemeen zoeken vanuit de mens naar rust, óf hij moet zijn stelling aanpassen. Want God rekent een oprécht zoekend geloof voor een waar gelovige. Oók dat van de ”niet-christen”.
Deze gedachte is echter niet van vandaag of gisteren. De Engelse John Newton (1725-1807) was er in ieder geval zeer ruim in en verwachtte veel van de rijkdom en goedertierenheid van God. Newton schrijft in een van zijn preken iets dergelijks, maar niet met stellige zekerheid. Hij laat het over aan de genade Gods.
A .E. Knöps Melkweg 88 3255 TJ Oude Tonge