Grachten Amsterdam werelderfgoed
AMSTERDAM – De 17e-eeuwse Amsterdamse grachtengordel is in de nacht van zaterdag op zondag door Unesco benoemd tot werelderfgoed. Dat maakte een woordvoerster van de VN-commissie voor werelderfgoed bekend.
Het kersverse werelderfgoed is volgens de VN-commissie, die in Brazilië vergaderde, een culturele locatie die vanuit internationaal perspectief van uitzonderlijke waarde is.
De gemeente Amsterdam reageerde verheugd. „We zijn hier erg blij mee. Dit is een erkenning van de culturele en historische waarde van de grachtengordel”, liet een woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Gehrels (Monumenten) weten. „De benoeming is een compliment voor de manier waarop de gemeente Amsterdam in het verleden en vandaag de dag de grachtengordel heeft weten te behouden. De gordel is een symbool voor Amsterdam.”
De grachtengordel werd in de 17e eeuw gebouwd omdat Amsterdam uit zijn voegen barstte. Amsterdam was in de gouden eeuw een welvarende stad en een wereldcentrum. Daarom investeerde het stadsbestuur met de aanleg van de grachtengordel in zowel woonruimte als aanzien. Voor de nodige allure werd de bouw van de grachtengordel aangepakt als een architectonisch kunstwerk.
Het Rijk droeg de grachtengordel begin 2009 voor bij Unesco in de hoop een plekje op de prestigieuze lijst te bemachtigen. De werelderfgoedstatus is voor Amsterdam vooral van toeristisch belang. Het kan namelijk meer toeristen naar de hoofdstad lokken.
Op de lijst staan de mooiste plekjes ter wereld die volgens Unesco gelden als „een erfenis waar we nu mee leven en die we aan de toekomstige generaties willen doorgeven.” De lijst telt ongeveer 900 monumenten en natuurgebieden verspreid over 145 landen.
De belangrijkste groep vormt de bouwwerken. Daarvan staan er ruim 700 op de lijst. Om die reden wil Unesco dat landen voornamelijk natuurgebieden voordragen. Landen mogen slechts twee erfgoeden per jaar nomineren voor de wereldlijst. Minimaal één daarvan moet in de categorie natuur zijn.
Bekende werelderfgoederen zijn de piramides van Gizeh, het Vrijheidsbeeld in New York, de Dom van Keulen, de Akropolis in Athene, de Arc de Triomphe en de Chinese Muur. Ook het Paaseiland in de Stille Oceaan, het Amerikaanse Yellowstone Park en de Pyreneeën op de grens van Frankrijk en Spanje staan op de lijst. In België is onder andere de Grote Markt van Brussel werelderfgoed.
Schokland, Kinderdijk en de Waddenzee
Behalve de grachtengordel telt Nederland nog acht werelderfgoederen. Een overzicht met het jaar waarin ze de status kregen.
1995: Schokland, voormalig eiland in de Zuiderzee.
1995: Stelling van Amsterdam, verdedigingslinie.
1997: Molens van Kinderdijk, negentien poldermolens.
1997: Centrum van Willemstad, Curaçao, Nederlandse Antillen.
1998: Ir. D. F. Woudagemaal, stoomgemaal in Lemmer.
1999: Droogmakerij van de Beemster, drooggemalen gebied.
1999: Rietveld Schröderhuis, Utrechts pand uit de jaren twintig.
2000: Waddenzee, binnenzee tussen Noordzee en vasteland.