Politiek

VVD, CDA en PVV om de tafel voor minderheidskabinet

DEN HAAG – VVD, CDA en PVV gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van liberalen en christendemocraten waaraan Wilders’ partij gedoogsteun verleent. Dat hebben de drie fractievoorzitters van de betrokken partijen, Rutte, Wilders en Verhagen, vrijdagavond laten weten nadat ze informateur Lubbers hadden geïnformeerd over het resultaat van hun informele gesprekken afgelopen week.

Redactie politiek
30 July 2010 20:53Gewijzigd op 14 November 2020 11:20
Foto ANP
Foto ANP

Volgens CDA-fractiefractievoorzitter Verhagen zijn de verschillen in opvatting tussen zijn partij en de PVV over de inrichting van de samenleving –waaronder de positie van de islam– zo uiteenlopend dat een gewoon meerderheidskabinet niet tot de mogelijkheden behoort. Het CDA heeft van de VVD de verzekering gekregen dat er niet gemorreld wordt aan de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs.

Wilders heeft toegezegd dat hij in het nakomen van gemaakte afspraken een betrouwbare partner zal zijn en dat hij een kabinet niet snel zal laten vallen. „We zullen ons betrouwbaar tonen en dit kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen.”

Rutte heeft van CDA en PVV de toezegging gekregen dat er in de komende kabinetsperiode voor 18 miljard aan ombuigingen op de overheidsfinanciën plaats zal hebben. De liberalen hebben van dat bedrag steeds een hard punt gemaakt en daarop zijn de besprekingen met PvdA, D66 en GroenLinks enkele weken geleden stukgelopen.

De drie fractievoorzitters gaven na afloop van hun onderhoud met Lubbers een verklaring uit. Daarin staat dat de drie het niet eens zijn over de vraag of de islam een religie is of een politieke ideologie. Maar ze accepteren dat meningsverschil en zullen op grond van hun eigen opvattingen handelen als ze het eens worden over een minderheidskabinet. „Er is echter veel wat partijen bindt: het sterker, veiliger en welvarender maken van Nederland is daarbij het gemeenschappelijke doel en uitgangspunt”, zo staat in de verklaring.

Informateur Lubbers wil maandag eerst de andere zeven fractievoorzitters spreken voordat hij volgende stappen zet of verslag uitbrengt aan koningin Beatrix.

D66-leider Pechtold wil volgende week dinsdag een Kamerdebat met informateur Lubbers, omdat deze buiten zijn boekje zou gaan als hij aan de vorstin gaat voorstellen om onderhandelingen te beginnen over een minderheidskabinet. Dat valt volgens de sociaalliberaal buiten de opdracht van de koningin aan Lubbers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer