Muziek

Digitaliseren Bachhandschriften vordert gestaag

BERLIJN – Het digitaleren van de handschriften van Johann Sebastian Bach (1685-1750) vordert gestaag. Volgens Martina Rebmann van de Berlijnse staatsbibliotheek is al circa 40 procent van de 20.000 pagina’s op internet te bewonderen.

Muziekredactie
29 July 2010 15:40Gewijzigd op 14 November 2020 11:20
In Duitsland worden 700 handschriften van Bach gedigitaliseerd. Foto EPA.
In Duitsland worden 700 handschriften van Bach gedigitaliseerd. Foto EPA.

Het project ”Bach Digital” ging april 2008 van start. Het Bacharchief in Leipzig werkt in dit project samen met de staatsbibliotheek Berlijn en de Dresdner deelstaatsbibliotheek. De drie bibliotheken beschikken gezamenlijk over 90 procent van de handschriften. Daarnaast stelde de Jagiellonische bibliotheek van Krakau enkele originelen voor het project ter beschikking. De Duitse organisatie voor zuiver wetenschappelijk onderzoek neemt de kosten van het project voor haar rekening. Naast het toegankelijk maken van de muziek voor iedereen vormt ook het behoud van de originele partituren een belangrijke reden om Bach Digital van de grond te tillen.

Rebmann draagt als hoofd van de muziekafdeling van de Berlijnse bibliotheek zorg voor onder meer handschriften van het Weihnachtsoratorium, de Kunst der Fuge en de h-Moll-Messe. In een artikel op de site van de Duitse evangelische kerk zegt ze dat er in Berlijn maandelijks zo’n honderd originelen worden geraadpleegd. Daarnaast bestuderen onderzoekers veel muziek op microfische of microfilm. In dat laatste geval is de beeldkwaliteit veel slechter dan die op internet.

Rebmann belooft dat volgend jaar alle 700 handschriften van de Thomascantor digitaal in te zien zijn. Bij elkaar zo’n 4000 gigabyte aan data, schat het hoofd van de muziekafdeling. Zie www.bach-digital.de.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer