Omstreden chirurg weg bij ziekenhuis
PURMEREND (ANP) – De omstreden orthopedisch chirurg Cees de Bruin gaat weg bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Het ziekenhuis heeft dat donderdag bekendgemaakt. Volgens een onderzoekscommissie heeft de arts ernstige fouten gemaakt en vormt hij een risico voor de patiënten..
Er zijn 54 klachten en zestien schadeclaims binnengekomen tegen de chirurg. Het ziekenhuis verwacht dat een „substantieel” aantal daarvan gegrond zal worden verklaard.
De Bruin stelde verkeerde diagnoses, maakte fouten bij operaties en opereerde mensen die eigenlijk niet mochten worden geopereerd. Daarbij verzweeg hij de risico’s van de ingrepen en gaf hij patiënten valse hoop. In één zaak heeft een gedupeerde patiënte, die haar been verloor door verwijtbare fouten van de arts, al een voorschot van 50.000 euro gekregen op haar schadeclaim.
Het ziekenhuis is, net als andere ziekenhuizen, verzekerd tegen de claims. De voorzitter van de raad van bestuur, Jack Jansen, verwacht dat de kwestie het ziekenhuis toch ongeveer 1 miljoen euro zal kosten, omdat de verzekeraar de premies zal verhogen.
Topman Jansen zei niet te verwachten dat er een afvloeiingsregeling komt voor de dokter. De chirurg heeft 25 jaar bij het ziekenhuis gewerkt en gold als zeer gezaghebbend. Hij was de drijvende kracht achter het rugcentrum van het ziekenhuis.
De arts kreeg in 1998 al een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege. Omdat er daarna geen klachten meer bekend werden, dacht de leiding van het Waterlandziekenhuis dat de kwaliteit van het werk van de arts was verbeterd, zei Jansen donderdag. Totdat in maart van dit jaar het tuchtcollege twee keer een berisping oplegde aan De Bruin. Hierna kwam plotseling een stroom aan klachten en schadeclaims op gang.
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de arts hoger beroep aangetekend tegen de berispingen door het tuchtcollege. De Bruin liet donderdag in een verklaring weten het voornemen van het ziekenhuisbestuur om zijn betrekking te beëindigen, te betreuren. Volgens hem heeft de onderzoekscommissie „een discutabele aanpak gevolgd” en zijn de conclusies „onvoldoende onderbouwd”.
De IGZ nodigt hem uit voor een gesprek om te horen of hij nog als dokter aan de slag zou willen. In theorie kan dat, omdat hij officieel als arts staat geregistreerd.