Undercover speuren naar boeven op Schiphol
SCHIPHOL (ANP) – Op het eerste oog lijkt de keurig geklede mevrouw een doorsnee toerist. Ze duwt een bagagekarretje voor zich uit met daarop een kleine trolley en een handtas. „Hallo politieman”, zegt ze zachtjes, als ze voorbij komt.
Het is niet gebruikelijk dat Vincent, medewerker van de Observatie- en Ondersteuningsgroep (OOG) van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, wordt herkend. Hij werkt undercover en met zijn geruite blouse met daarover een sportief jasje, spijkerbroek en witte gympen ziet hij eruit als een normale voorbijganger. Onder zijn blouse zit echter een kogelvrij vest met daaraan onder meer een pistool, pepperspray, handboeien, extra munitie en een zendertje dat in verbinding staat met zijn bijna onzichtbare oortje. Vincent kent de dame die hem groet. Ze is dakloos, gokverslaafd en woont op de luchthaven. Hij heeft weinig werk aan haar. „Ze vreet bijna niks uit.”
Nee, dan de bagage- en winkeldieven en de ripdealers. Dat is serieuzere kost voor Vincent en zijn team. Op Schiphol loopt dagelijks een aantal koppels van OOG rond. „Op jacht naar boeven”, aldus de undercoveragent. Als geen ander weten deze marechaussees afwijkend gedrag te herkennen. Dat begint al bij de handen en ogen. „Ze friemelen aan hun mouw of jas of wurgen een van de gratis krantjes”, weet Vincent. „Wij zorgen dan voor prikkels. We vragen bijvoorbeeld een gewapende marechaussee in uniform langs te lopen. Dan krijg je geheid een reactie, want daar zitten ze niet op te wachten.”
De OOG kan ook als geen ander iemand ongemerkt achtervolgen. „Met drie mensen kunnen we iemand een hele dag volgen zonder dat hij het door heeft. Ook als diegene bijvoorbeeld achteromkijkt.” Als het team denkt dat het een foute boel is, grijpt het in. „We spreken ze aan, legitimeren ons en soms houden we gelijk iemand aan.” Ook fouilleren de undercoveragenten mensen die zich verdacht gedragen. Ze blijken er ook wel eens naast te zitten. „Dan heeft iemand bijvoorbeeld een geestesstoornis of is er net een relatie beëindigd waardoor iemand zich anders gedraagt.”
Bagagedieven zien hun kans schoon in deze drukke vakantieperiode. „Mensen uit het buitenland hebben vaak veel cash geld bij zich. Dat lokt criminelen.” Ripdeals, waarbij een drugsbende het heeft voorzien op een smokkelaar van een rivaliserende bende, komen juist minder voor. Dat komt doordat er minder lastminutevluchten beschikbaar zijn, weet Vincent.
De OOG heeft dit jaar tientallen aanhoudingen verricht op de luchthaven. In de meeste gevallen ging het om winkeldieven en zakkenrollers. Het lijkt erop dat de criminaliteit op Schiphol afneemt ten opzichte van vorig jaar, mede door de inzet van het undercoverteam en extra cameratoezicht.
Een grote vis vangen is voor Vincent een kick. „Ik heb eens een grote wapenhandelaar gepakt. Hij dacht aan een controle door collega’s in uniform te kunnen ontsnappen. Ook ben ik altijd blij als we mensen die met een vuurwapen naar de luchthaven komen, achter slot en grendel hebben.”