Wetenschap & techniek

Hoedendans op de keukenvloer

Een dag of wat speelt Torbjørn Aasen gefascineerd met de zelfnavigerende bal, die hij in een speelgoedwinkel heeft gekocht. Het door een batterij aangedreven voorwerp rolt over de vloer tot het ergens tegenaan botst en vervolgt via een andere route zijn weg.

28 July 2010 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 11:19
Van intelligentie is geen sprake, maar toch komt de RoboMop overal. Foto RD, Henk Visscher
Van intelligentie is geen sprake, maar toch komt de RoboMop overal. Foto RD, Henk Visscher

Het duurt maar even of de Noor knipt een plastic tas op maat, bevestigt met klittenband een microvezeldoekje langs de rand van de zak en plaatst hem over de bal. Het eerste prototype van de RoboMop is een feit. Zijn speelgoedimago is hij overigens niet zomaar kwijt, want ook met de inmiddels wereldwijd gepatenteerde vloerwisser kunnen kinderen zich een regenachtige middag lang vermaken.

Anders dan zijn naam doet vermoeden, komt bij het schoonmaakwerk niet de minste robottechnologie van pas. De RoboMop bestaat uit een lichtgewicht plastic ‘hoed’ met een brede, slappe rand die in alle hoeken doordringt. Aan de onderkant van de hoed zit klittenband, waarop een ringvormig wegwerpdoekje past. Een 8 centimeter grote bal die in het midden van de hoed past, zorgt voor de aandrijving. Een elektromotortje stuurt in de bal een rondtollend gewichtje aan, dat de zaak in beweging houdt. Zodra de RoboMop ergens tegenaan botst, verschuift het gewicht en kiest de bal een andere koers. De verschuiving heeft willekeurig en steeds onder een iets andere hoek plaats.

Ondanks dat er geen sensor aan te pas komt, bereikt de RoboMop in een proefopstelling ruim 98 procent van het oppervlak. In de praktijk is dat wat minder, schat verkoper Herman Franken van de webshop Roboti.nl in. „Hij maakt zeker 80 procent van het vloeroppervlak schoon.”

De bediening van de RoboMop is kinderlijk eenvoudig. Met een tiptoets stelt de gebruiker hem in op een half, heel of anderhalf uur, afhankelijk van het vloeroppervlak. Voor een kamer van 30 vierkante meter is een halfuur voldoende, stelt de fabrikant.

Door vloercontact raakt het wegwerpdoekje elektrostatisch geladen, vergelijkbaar met een ballon die je over een wollen trui heen en weer wrijft. Als gevolg van het opgebouwde spanningsverschil trekt het doekje stof naar zich toe en houdt dat tussen zijn fijne microvezels gevangen.

In de praktijk maakt de RoboMop gladde vloeren redelijk stofvrij. Bijkomend voordeel is dat hij ook iedere keer ijverig de vloer onder bed en kast onder handen neemt. Iets wat met een vloerwisser of stofzuiger wel eens wordt overgeslagen.

De RoboMop is eerder een aanvulling op een stofzuiger. Broodkruimels laat hij liggen, om over hagelslag maar niet te spreken. Met stof, haren en spinnenwebben maakt hij korte metten, wat vooral mensen met een allergie zullen waarderen.

De vloerwisser komt niet zomaar klem te zitten. Tussen de wirwar van poten van zes eetkamerstoelen blijft hij geduldig zoeken naar een uitweg. Vindt hij die al snel? Geen nood, hij komt vast nog eens terug.

www.roboti.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer