Binnenland

Opluchting en blijdschap na veroordeling rond gifschip

AMSTERDAM – Mensenrechtenorganisaties en milieuclubs hebben opgetogen gereageerd op de veroordeling van multinational Trafigura. Maar einde verhaal kan de uitspraak van vrijdag niet zijn.

Binnenlandredactie
23 July 2010 21:55Gewijzigd op 14 November 2020 11:17
Voorzitter F. G. Bauduin van de rechtbank tijdens de zitting. Foto ANP
Voorzitter F. G. Bauduin van de rechtbank tijdens de zitting. Foto ANP

Milieuvereniging Greenpeace is verheugd over het feit dat de rechtbank in Amsterdam oliehandelaar Trafigura heeft veroordeeld. „Het is een ferme uitspraak”, zei Mariëtta Harjono, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace, vrijdag.

„We zijn blij met dit vonnis, maar we betreuren het dat Afrika in deze zaak helemaal buiten beeld is gebleven”, aldus Harjono. „Meer dan 100.000 mensen zijn daar aan het giftige afval blootgesteld; daar had de werkelijke impact plaats.”

Greenpeace heeft momenteel nog een beklagprocedure lopen bij het gerechtshof in Den Haag. De organisatie hoopt dat die procedure uitmondt in een bevel van het hof om Trafigura ook voor de feiten in Ivoorkust te vervolgen. Het hof doet naar verwachting in oktober uitspraak.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International is blij met de veroordeling. „Dit vonnis is een belangrijke stap voorwaarts”, zei Benedetta Lacey gisteren. Lacey is adviseur van Amnesty en heeft in Ivoorkust mensen gesproken die zeggen ziek te zijn geworden van het rond Abidjan gedumpte afval.

Voor hen is het Amsterdamse vonnis niet het einde van het verhaal, aldus Lacey. „Er zijn nog steeds onbeantwoorde vragen over de impact die het afval gehad zou kunnen hebben op de gezondheid van mensen.” Bovendien is een aantal plekken waar het afval is gedumpt nog steeds niet schoongemaakt.

Volgens Amnesty roept het vonnis vragen op over het falende optreden van de Nederlandse overheid, die de tragedie zou kunnen hebben voorkomen als zij ervoor had gezorgd dat het afval in Nederland bleef.

Lacey vindt dat de internationale gemeenschap lessen moet trekken uit de geschiedenis rond de Probo Koala. „Landen moet er beter op toezien dat multinationals de mensenrechten respecteren, zowel in eigen land als daarbuiten.”

De gemeente Amsterdam is eveneens tevreden met de uitspraak, liet een woordvoerder weten. „De gemeente heeft bij de uitvoering van haar bestuurstaak naar eer en geweten gehandeld. De uitspraak is daarmee een juridische overwinning voor Amsterdam, maar de gebeurtenissen in Ivoorkust blijven een drama voor mens en milieu daar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer