VS komen niet met anti-Chinese resolutie
De Verenigde Staten zien af van een kritische resolutie over het Chinese mensenrechtenbeleid op de jaarlijkse bijeenkomst van de VN-mensenrechtencommissie (UNHRC). Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.
De UNHRC is sinds 17 maart voor zes weken bijeen in Genève voor het bespreken van de mensenrechtensituatie in de wereld en het doen van aanbevelingen aan de Verenigde Naties en de afzonderlijke lidstaten.
Dat de VS afzien van een anti-Chinese resolutie is een breuk met het verleden, waarin vrijwel ieder jaar de schendingen van de mensenrechten in China aan de orde werden gesteld. Het besluit is ook verrassend omdat Buitenlandse Zaken twee weken geleden in zijn jaarverslag over de mensenrechten China beschuldigde van voortdurende schendingen, waaronder „buitenrechtelijke executies, marteling en mishandeling van gevangenen, afgedwongen bekentenissen, willekeurige aanhoudingen en detentie, langdurige eenzame opsluiting en onthouding van eerlijke rechtspleging.”
De Amerikaanse regering zegt nu echter toch enkele lichtpuntjes te zien in China, zoals de vrijlating van enkele prominente dissidenten en toestemming aan vertegenwoordigers van de dalai lama om het land te bezoeken. Een diplomatieke aanpak biedt volgens de VS betere kansen op het verbeteren van de mensenrechtensituatie in China dan het opnieuw aan de orde stellen van schendingen daarvan in VN-verband, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Amerikaanse resoluties bij de UNHCR zijn door fel Chinees verzet en bijval van andere lidstaten overigens nooit aangenomen. Twee weken geleden heeft China de kritiek van de VS op zijn mensenrechtenbeleid in scherpe bewoordingen van de hand gewezen.
Volgens een Chinese regeringswoordvoerder is het jaarlijkse Amerikaanse rapport een amateuristische aaneenschakeling van verdraaiingen en geruchten, ingegeven door „anti-Chinese krachten die het bestaan van een steeds welvarender en ontwikkelder socialistische staat niet willen zien.” Het onderwerp mensenrechten wordt gebruikt om het „aanzien van China te verstoren, China’s stabiliteit te saboteren, China’s ontwikkeling te blokkeren en China te verwestersen en fragmenteren”, aldus de Chinese regering. In een ’tegenrapport’ wees het informatiebureau van het Chinese kabinet op racisme, geweld, misdaad en politieke corruptie in de VS.