„Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af”
UTRECHT (ANP) – De wachttijden bij spoedeisende hulpposten kunnen worden verlaagd door mensen die zich er ten onrechte laten behandelen, daarvoor te laten betalen. Maar dat schrikt ook patiënten af die wel spoedhulp nodig hebben. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van onderzoeksinstituut Nivel.
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de patiënten op de eerste hulp daar uit eigen beweging naartoe gaat zonder eerst een huisarts te raadplegen. In zes van de tien gevallen zouden zij zich ook prima kunnen laten behandelen bij een huisartsenpost, stellen hulpverleners.
Nivel stelt vast dat mensen met klachten minder snel naar de spoedeisende hulp gaan als ze daar mogelijk voor moeten betalen. „Maar dit kan er ook toe leiden dat mensen niet naar de spoedeisende hulp gaan als dat wel nodig is”, aldus onderzoeker Judith de Jong.
De onderzoekers zien dan ook liever dat ziekenhuizen aan de poort bepalen of een patiënt naar de huisartsenpost gaat of naar de spoedeisende hulp. Mensen kunnen namelijk niet zelf beoordelen of hun klachten spoedeisend zijn, en vinden vrijwel altijd dat zij terecht een beroep doen op spoedeisende hulp.