Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak-Probo Koala

AMSTERDAM (ANP) – Trafigura, het bedrijf dat in de zomer van 2006 het schip Probo Koala huurde, heeft het eigen belang boven dat van de volksgezondheid en het milieu gesteld door een lading scheepsafval naar Ivoorkust te laten transporteren. Dat vindt het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam. Volgens de officier van justitie geldt dat ook voor de andere verdachten in het proces rond de Probo Koala. Wegens het illegaal in- en uitvoeren van gevaarlijke afvalstoffen heeft de aanklager op 21 juni celstraffen en voor miljoenen aan boetes tegen hen geëist.

21 July 2010 14:55Gewijzigd op 14 November 2020 11:15
AMSTERDAM - De advocaten die het opnemen voor Trafigura, mr. Marike Bakker (advocaat van Naeem A. van Trafigura), mr. Aldo Verbruggen, mr. R. de Bree en mr. M. Wladimiroff (v.l.n.r.). Foto ANP
AMSTERDAM - De advocaten die het opnemen voor Trafigura, mr. Marike Bakker (advocaat van Naeem A. van Trafigura), mr. Aldo Verbruggen, mr. R. de Bree en mr. M. Wladimiroff (v.l.n.r.). Foto ANP

De rechtbank in Amsterdam doet vrijdag uitspraak en maakt dan bekend of de verdachten inderdaad de wet hebben overtreden en straf verdienen.

Behalve Trafigura staan de Amsterdamse afvalverwerker APS en de gemeente Amsterdam terecht. Tegen het oliebedrijf eiste het OM een boete van 2 miljoen euro. Trafigurachemicus Naeem A. moet van het OM een jaar de gevangenis in en ook tegen kapitein Sergiy C. van de Probo Koala en ex-directeur Evert U. van APS eiste de aanklager celstraffen.

De Probo Koala meerde begin juli 2006 aan in Amsterdam. Er moest een lading scheepsafval worden gelost. Afvalverwerker APS pompte het schip aanvankelijk leeg, maar gaf het mengsel van water, caustic soda en benzinecomponenten weer terug wegens een conflict over de prijs van verwerking. Het schip vertrok een paar dagen later naar Afrika en leverde het afval af in Ivoorkust, waar een lokale afvalverwerker het spul op diverse plaatsen dumpte.

De Ivoriaanse overheid meent dat door het afval tienduizenden mensen gezondheidsklachten hebben gekregen en dat er uiteindelijk zestien personen aan zijn overleden. Een rapporteur van de VN kwam tot dezelfde conclusie. Trafigura bestrijdt dat en vindt dat er een mythe is gecreëerd. Trafigura’s gegevens, die zouden bewijzen dat het afval ongevaarlijk was, „zijn door niemand weerlegd”, zei directeur Eric de Turckheim. Advocaat Mischa Wladimiroff van Trafigura: „Er lijkt in Ivoorkust sprake te zijn geweest van een massapsychose.”

Het OM houdt eraan vast dat het afval zeer gevaarlijk was en dat Trafigura en andere verdachten dat opzettelijk verzwegen voor APS. „Het bleek om andere afvalstoffen te gaan dan was aangekondigd.” Volgens de officier was de lading om de chemische samenstelling op Malta al geweigerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer