Vragen over veiligheid Afghaanse tolken
DEN HAAG (ANP) – De VVD in de Tweede Kamer heeft dinsdag vragen gesteld aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie) over wat er met de Afghaanse tolken gebeurt die de Nederlandse missie in Afghanistan hebben geholpen. Aanleiding is een reportage van de Wereldomroep waarin Afghaanse tolken zeggen dat ze zich door Nederland afgedankt voelen.
Nu de Nederlandse militairen op 1 augustus vertrekken, heeft Den Haag het contract met de tolken opgezegd. Een aantal voelt zich gedwongen terug te keren naar hun families, maar ze zijn bang dat de Taliban met ze willen afrekenen omdat ze voor de vijand hebben gewerkt.
Tegen de Wereldomroep zeiden tolken dat ze hadden gerekend op een regeling zoals de Verenigde Staten kennen. Daar bestaat een speciaal visumprogramma voor vertalers uit Afghanistan en Irak die hun leven niet meer zeker zijn.
Defensie verklaarde in een reactie dat ongeveer zeventig tolken zijn ingehuurd via een uitzendbureau en dat het contract daarmee is opgezegd. De verwachting is dat vrijwel alle tolken een contract krijgen bij de opvolgers van de Nederlanders in Uruzgan, aldus een woordvoerster.
Zoals de meeste NAVO-landen die aanwezig zijn in Afghanistan, heeft ook Nederland geen individuele contracten met tolken en bevat het contract met het uitzendbureau geen speciale regelingen, zei de woordvoerster verder. „De samenwerking met de tolken is prima verlopen en ze hebben allen een goede beoordeling gekregen. Nederland spant zich ervoor in ook de overdracht van dit contract zo goed mogelijk te regelen.”
VVD’er Han ten Broeke wil van de minister weten wat het beleid is en of bekend is dat de Amerikanen, Britten en Canadezen wel beleid hebben voor de tolken. „Ik kan me iets voorstellen bij de zorgen. Nu Nederland vertrekt, moet het ook zo goed mogelijk toezien op de veiligheid van de tolken. Vooral omdat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij het Nederlandse succes in Afghanistan”, aldus Ten Broeke.