Binnenland

Maartenskliniek volgt de voeten tijdens Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) – Twee bewegingswetenschappers van de orthopedische St Maartenskliniek in Nijmegen zien tijdens de Vierdaagse de voeten van 120 lopers elke dag aan zich voorbijkomen.

20 July 2010 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 11:14
Twee bewegingswetenschappers van de orthopedische St Maartenskliniek in Nijmegen zien tijdens de Vierdaagse de voeten van 120 lopers elke dag aan zich voorbijkomen. Foto ANP
Twee bewegingswetenschappers van de orthopedische St Maartenskliniek in Nijmegen zien tijdens de Vierdaagse de voeten van 120 lopers elke dag aan zich voorbijkomen. Foto ANP

De onderzoekers verwachten dat zij op basis van de deze week verzamelde gegevens volgend jaar kunnen voorspellen welke Vierdaagseloper voetklachten zal krijgen en wie zich voor de tocht beter speciale steunzolen kan laten aanmeten.

Niki Stolwijk en Noëlle Keijsers zijn in 2008 begonnen met hun onderzoek. Toen bleek na afloop van de Vierdaagse dat veel lopers door vermoeidheid en te grote inspanning hun voeten verkeerd belastten. Ze gaan op hun hielen lopen en wennen zich een verkeerde manier van lopen aan, omdat de druk op de voetzolen te groot wordt. De klachten verdwijnen een poos na de Vierdaagse wel, maar het is volgens de wetenschappers beter te voorkomen dat de klachten ontstaan.

De deelnemers aan het onderzoek moeten vlak voor de dagelijkse finish op een speciale plaat gaan staan, die de druk op hun voeten meet. Ook worden er digitale foto’s van de voeten gemaakt. Na binnenkomst vullen de lopers een vragenlijst in, waarin ze kunnen aangeven of heupen, knieën en voeten pijn doen en waar precies. De onderzoekers hebben van tevoren met een door hen ontwikkeld computerprogramma proberen te voorspellen wie van de lopers klachten zal krijgen en kijken na afloop van de Vierdaagse of hun computerberekende voorspelling klopt.

„Onze deelnemers zijn tussen de 18 en 67 jaar oud en lopen elke dag 40 of 50 kilometer. Er zijn dikke en dunne mensen bij. Zwaardere mensen hebben eerder een doorgezakte voet, maar niet per definitie meer klachten. Ongeveer de helft van alle 40.000 lopers krijgt voorvoetklachten en wij hopen nu te kunnen voorspellen wie tot de klachtenhelft zal gaan behoren, zodat deze groep vooraf maatregelen kan nemen”, aldus Stolwijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer