Binnenland

RWS zet verzilting in tegen blauwalg

AMERSFOORT – Rijkswaterstaat zet een nieuwe stap naar de verzilting van het Volkerak-Zoommeer. De dienst heeft het Amersfoortse ingenieursbureau DHV opdracht gegeven een ontwerpstudie te maken, maakte DHV gisteren bekend.

Regioredactie
20 July 2010 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 11:14
Blauwalg in de haven van Tholen. Foto Rijkswaterstaat Dienst Zeeland
Blauwalg in de haven van Tholen. Foto Rijkswaterstaat Dienst Zeeland

Verzilting van het meer is volgens Rijkswaterstaat de enige oplossing voor het al jaren aanwezige blauwalgprobleem. Studies wijzen uit dat de slechte waterkwaliteit alleen kan worden verbeterd door weer zout water toe te laten in het Volkerak-Zoommeer.

DHV gaat nu in opdracht van Rijkswaterstaat bekijken hoe het zoute water het meer in kan, zonder dat de zoetwatervoorziening van gebruikers in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant in gevaar komt.

DHV ontwerpt de aanpassingen aan verschillende waterbouwkundige constructies die nodig zijn om het meer weer zout te maken. Een van de belangrijkste elementen is de geplande spuisluis in de Philipsdam. De 300 vierkante meter grote sluis moet voor de gewenste getijdenbeweging zorgen en zout water uit de Oosterschelde in het meer toelaten.

In het ontwerp van DHV ligt grote nadruk op het veiligstellen van de zoetwatervoorziening in het benedenrivierengebied. Kennisinstituut Deltares ontwierp eerder al een ingenieus systeem van luchtbellen- en waterschermen.

DHV gaat het systeem inpassen in de Volkeraksluizen.

„Het scherm van luchtbellen en water moet het zoute water tegenhouden, terwijl schepen erdoorheen kunnen varen”, zegt DHV-projectleider Peter Bos. „De aanpassing is nodig, omdat bij het schutten van de sluizen elke keer zout water in het Hollands Diep terecht zou komen.”

De ontwerpstudie van DHV dient als basis voor een kabinetsbesluit in 2011. Dan moet definitief duidelijk worden of er weer zout water door het Volkerak-Zoommeer gaat stromen.

Rijkswaterstaat verwacht met de verzilting een einde te kunnen maken aan de blauwalg, maar ziet ook economische voordelen. Zo zouden de recreatie- en schelpdiersector kunnen profiteren van een zout Volkerak-Zoommeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer