Binnenland

Nederland bouwt flink in Haïti

ROTTERDAM (ANP) – Nederland levert een flink aandeel in de bouw van tijdelijke woningen voor de Haïtiaanse bevolking, de zogeheten transitional shelters. Zeker vier Nederlandse hulporganisaties bouwen de komende jaren meer dan 20.000 van deze prefabwoningen.

19 July 2010 17:27Gewijzigd op 14 November 2020 11:14
De verschillende hulporganisaties in Haiti zijn volop bezig om zogeheten transitioal shelters te bouwen. De Nederlandse hulporganisatie Cordaid ontwikkelde een zeer inventieve woning die bestand is tegen zware regens en orkanen. Collega-organisaties zijn
De verschillende hulporganisaties in Haiti zijn volop bezig om zogeheten transitioal shelters te bouwen. De Nederlandse hulporganisatie Cordaid ontwikkelde een zeer inventieve woning die bestand is tegen zware regens en orkanen. Collega-organisaties zijn

Dat blijkt uit een inventarisatie van de verschillende hulporganisaties. Zij nemen voor ongeveer een zesde deel in de bouw van in totaal 135.000 shelters in het in januari door een aardbeving verwoeste land. Het gaat om de hulporganisaties Cordaid, Stichting HomePlan, Habitat for Humanity en het Rode Kruis.

Voor zo ver bekend wil Cordaid er tienduizend bouwen, hetzelfde aantal dat de Stichting HomePlan via de partnerorganisatie Un Techo Para mi Pais wil neerzetten. Daarnaast bouwt de Nederlandse tak van Habitat for Humanity 870 transitional shelters en 825 permanente huizen van steen. De laatste zijn eenkamerwoningen die makkelijk kunnen worden uitgebreid.

Het Rode Kruis in Nederland heeft een bijdrage gegeven van 2 miljoen euro aan het internationale Rode Kruis voor de bouw van in totaal 30.000 shelters in drie jaar tijd. Ocha, de coördinerende organisatie van de VN is vooralsnog voornemens om in totaal 135.000 shelters neer te zetten. „Deze moeten er volgend jaar zomer staan”, aldus een woordvoerder van het Ocha-cluster woningbouw.

De woningen kunnen in totaal aan 650.000 gezinnen onderdak bieden. Naar schatting zijn tussen de 1,2 en 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Een deel van de woningen is nog te repareren, maar een deel is ook verwoest en kan niet meer worden herbouwd. Groot probleem om massaal te bouwen, vooral in de stad, zijn de landrechten. Vaak zijn er meerdere eigenaren van een stuk land en dat maakt het niet gemakkelijk om snel te bouwen.

Toch zijn er inmiddels 5600 transitional shelters gebouwd en zitten er ruim 30.000 in de pijplijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer