Brandweer Ermelo moest vorig jaar 352 keer voor niets uitrukken
ERMELO – Zorginstelling ’s Heerenloo krijgt van de gemeente Ermelo een dwangsom opgelegd voor het doen van loze brandmeldingen. De brandweer moest dit jaar in krap vier maanden tijd zes keer voor een loos alarm uitrukken naar de locatie Altenhof in Ermelo.
De instelling en gemeente Ermelo hadden afgesproken dat jaarlijks niet meer dan twee loze brandmeldingen toegestaan waren. In februari, maart en april rukte de brandweer in Ermelo zes keer uit voor brandmeldingen in het pand. In alle gevallen bleek van een brand geen sprake.
De gemeente schreef de instelling in april een brief, maar kreeg geen reactie.
Door een dwangsom op te leggen van 2000 euro per keer met een maximum van 20.000 euro moeten dergelijke loze meldingen teruggedrongen worden. De boete wordt bij de eerste de beste loze melding meteen uitgeschreven, aldus een woordvoerder van de gemeente.
De brandweer in Ermelo had vorig jaar te maken met 352 loze meldingen. In 192 gevallen was achteraf overduidelijk dat de brandweer voor niets was komen opdagen. „Meestal worden deze meldingen via een sensor direct naar de meldkamer doorgesluisd. Het kost de gemeente niet alleen geld, het is ook lastiger om vrijwilligers bij de brandweer te houden. Als ze steeds vaker hun werk moeten verlaten om voor niets een uitruk te doen, daalt de animo”, zegt Wietze van der Schaaf, hoofd van de afdeling veiligheid, vergunningen en handhaving van de gemeente.
Volgens Marjoleyn Vreugdenhil, woordvoerster van ’s Heerenloo, doet de zorginstelling er alles aan om valse meldingen te voorkomen. „Alle bedrijfshulpverleners worden erop getraind. Zodra we doorhebben dat er een loze melding is gedaan, bellen we zo snel mogelijk met de brandweer.” Het is bij haar weten voor het eerst dat de instelling een dwangsom aangeschreven krijgt voor een dergelijk feit. „Meestal komen we er wel uit. We zijn ook nog altijd goed in gesprek met de brandweer in Ermelo. Het is echt vervelend als ze voor niets moeten komen.”
Meldingen komen onder meer van sensoren die te dicht bij een kookplaat staan. Van der Schaaf: „Ook kan het zijn dat een geagiteerde bewoner van een zorginstelling een brandmelder inslaat.”
De gemeente wil graag dat pas bij een tweede melding de brandweer hoeft uit te rukken. Juridisch mag dit echter nog niet. „Wat veiligheid betreft kan het wel. Een tweede brandmelder staat doorgaans niet ver van de eerste. Bij een tweede melding weet je al vrijwel zeker dat het daadwerkelijk om een brand gaat. En veel tijd gaat er dan niet verloren.”
De loze meldingen kwamen voorheen ook veel van militaire complexen in en rond Ermelo. De gemeente heeft daar het aantal loze meldingen teruggedrongen in een apart project. Door de verblijven van militairen te zien als een gewone woning hoeven deze kamers niet meer een automatisch met de meldkamer doorgeschakelde brandmelder te hebben.
Van der Schaaf: „Consequentie is wel dat militairen dan voortaan ingeschreven moeten worden in de gemeente waar ze gelegerd zijn. Het is de vraag of het ministerie dat wil. Dit project ligt nu in de hoogste regionen van defensie in Den Haag ter bespreking.”
De laatste tijd komen er ook veel loze brandmeldingen uit een parkeergarage van een appartementencomplex op het terrein van blindeninstituut Sonneheerdt.