Wetenschap & techniek

Superlijm met tropische noot

Lijmsoorten uit plantaardige grondstoffen plakten tot voor kort minder goed dan synthetische met het kankerverwekkende formaldehyde. Met de uitvinding van de Jordaanse promovenda Asal Hamarneh, technisch scheikundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, is dat verleden tijd.

14 July 2010 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 11:11

Haar milieuvriendelijke biohoutlijm is zelfs beter dan de gangbare. Dat komt door eiwitten uit soja en de jatrophanoot – waaruit ook laxeermiddelen en biodiesel worden bereid.

Hamarneh, die vorige maand op haar biolijm promoveerde, voegde aanvankelijk alleen soja-eiwitten toe aan het basisrecept van bestaande producten. Daarmee kleefde haar goedje even goed als de standaardhoutlijmen. Met eiwitten uit de jathropanoot verkreeg ze zelfs een beter plakkend mengsel.

De scheikundige koos soja en jatropha omdat deze polysachariden bevatten, die net als bij de synthetische variant de plaksterkte bepalen. Daarbij zijn ze relatief goedkoop.

Hamarneh: „Als uit de jatrophanoten olie wordt gewonnen blijft er een zogenaamde cake over die veel eiwitten bevat. Die blijken de kleefkracht van de milieuvriendelijke lijm flink te vergroten.”

Inmiddels werkt de technisch-chemicus bij lijm­producent DSM Resins.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer