Consument

Grote vakantie met een kleine beurs

Gelukkig hangt een fijne vakantie niet af van een dikke portemonnee. Ook met een kleine beurs kan de grote vakantie een heerlijke periode van ontspanning zijn.

10 July 2010 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 11:09
Foto ANP
Foto ANP

Natuurlijk zijn er beperkingen. Een vliegvakantie zal niet tot de mogelijkheden behoren. Wellicht is het zelfs niet mogelijk om een eenvoudig huisje in eigen land te huren.

Kijk echter naar de mogelijkheden en niet naar de ónmogelijkheden! Wij gaan met ons gezin vaak jaren achter elkaar niet weg in de zomervakantie. Maar we doen wél veel leuke dingen, waardoor de vakanties onvergetelijke gezinsmomenten worden.

Het begint met het sparen. Vanaf januari houden we er een ‘vakantiepot’ op na. Het is een glazen pot die goed dichtgemaakt is, zodat er alleen geld in gedaan kan worden en er niets uit kan worden gehaald. Steeds als ik ergens wat kleingeld tegenkom, of een meevallertje heb, gaat het in de pot.

Naarmate de vakantie meer in zicht komt worden ook de kinderen fanatiek en gooien er regelmatig iets in. Als eind mei het vakantiegeld binnenkomt, bepaal ik meteen wat er opgemaakt kan worden aan vakantieactiviteiten. Dat bedrag neem ik dan op, zodat het niet in het grote, zwarte gat verdwijnt en stop ook dat in de pot.

Vlak voordat mijn man vakantie krijgt wordt op een avond de pot geopend en begint het spannende tellen. De kinderen kijken daar altijd erg naar uit. Alles wordt in hoopjes op de tafel gelegd en geteld. Daarna wordt de buit gedeeld door het aantal vakantiedagen (meestal veertien). Zo weten we precies wat er per dag besteed kan worden.

Binnen die mogelijkheid verzinnen we met elkaar leuke uitstapjes. Een dagje naar bos of strand kost haast niets. Want uiteraard nemen we al ons eten, drinken en snoep van thuis mee. We houden op zo’n dag geld over van ons dagbudget. We kunnen dan de dag erná een duurder uitstapje maken.

In de aanloop naar de zomervakantie zoeken we ook altijd naar uitstapjes met (veel) korting. Zo zijn we eens met het hele gezin bijna gratis naar de dierentuin geweest. Ook hebben we wel eens een hele dag getreind met dagkaarten van 10 euro per persoon. Voor de kinderen onder de elf kochten we Railrunners, zodat het al met al een betaalbaar dagje uit was.

Er valt veel te besparen door goede voorbereidingen. Dat geldt zéker ook wat betreft de catering. Ik vind het leuk om iets speciaals van de lunch te maken, zonder dat het veel kost. Ik neem bijvoorbeeld pannenkoeken, koude kip, slaatjes of broodjes gezond mee. Een fles siroop meenemen scheelt een hoop gesleep. Water kan je overal en gratis krijgen en dus verdunnen we de siroop ter plekke.

Voor de enkele keer dat we patat willen kopen neem ik een knijpfles mayonaise mee. Eén klodder van de patatkraam kost net zo veel als een hele pot uit de winkel.

Dat geldt ook voor ijs. Dat kopen we onderweg gewoon per pak in de supermarkt in plaats van los bij een snackbar. En als je dan ’s avonds tevreden in je eigen bed kunt kruipen is dat toch eigenlijk onbetaalbaar!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer