Economie

Zakenreizen geen pretje meer

Reizen is geen pretje meer voor de zakenman of -vrouw. Deze conclusie trok bestuursvoorzitter J. Dekker van zakenreisorganisatie Carlson Wagonlit Travel (CWT) woensdag tijdens een bijeenkomst waar hij de ontwikkelingen in de zakenreismarkt besprak.

ANP
10 April 2003 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:15
LONDEN-LUTON - Reizigers staan in de rij voor een plaatsje in een vliegtuig naar Düsseldorf. De glans van zakenreizen lijkt er beetje af te zijn. - Foto EPA
LONDEN-LUTON - Reizigers staan in de rij voor een plaatsje in een vliegtuig naar Düsseldorf. De glans van zakenreizen lijkt er beetje af te zijn. - Foto EPA

De economische malaise, de onrustige wereld met de oorlog in Irak en de besmettelijke longziekte SARS spelen de zakenreiziger parten. Dat komt allemaal boven op de reguliere reisongemakken, zoals vertragingen, overgeboekte vliegtuigen en lange rijen bij de incheckbalie.

Het algehele beeld lijkt dat de glans van zakenreizen er beetje af is. Door de economische malaise letten bedrijven meer op de centen voordat ze een manager naar het buitenland sturen. De zakenreiziger vliegt hierdoor vaker economyclass in plaats van businessclass. Daardoor mogen de managers geen gebruik meer maken van de luxe loungeruimten op het vliegveld.

De werkgever stuurt zelfs zijn werknemers er vaker op uit met prijsvechters zoals Ryanair en easyJet. „Daarop zijn zelfs grote internationale bedrijven overgestapt, waarvan je het niet zou verwachten”, aldus Dekker. „Het gaat nog altijd om een klein aantal, maar het aantal zakenreizigers dat met een goedkope luchtvaartmaatschappij vliegt, is wel verdubbeld. Ongeveer een op de vijftig vliegt low budget.”

Volgens Dekker zijn de gevolgen van de verslechterende economie al sinds eind vorig jaar in de reisindustrie merkbaar. „In februari zagen we dat de bedrijven rekening gingen houden met de dreigende oorlog in Irak en een maand later kwam daar SARS bovenop”, aldus de bestuursvoorzitter. In februari zag CWT de reisverkopen met 10 procent teruglopen ten opzichte van een jaar eerder. Vorige maand zakten die verder in tot een min van 16 procent.

CWT heeft vorig jaar een omzet gedraaid van 398 miljoen euro. Het bedrijf zegt met een marktaandeel van 15,1 procent de grootste aanbieder van zakenreizen in Nederland. Als er geen nieuwe verrassingen optreden, gaat Dekker ervan uit dat de verkopen over het hele jaar met circa 7 procent teruglopen. Volgens de bestuursvoorzitter is het nog te vroeg voor maatregelen zoals werktijdverkorting. Wel worden tijdelijke contracten bij het bedrijf voorlopig niet verlengd en moeten de circa 600 werknemers hun stuwmeren aan verlofdagen opnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer