Politiek

Belder bij elke vergadering present

BRUSSEL – In twee opzichten behaalt SGP-afgevaardigde Belder de beste score van alle 25 Nederlanders in het Europees Parlement: hij was in de achterliggende twaalf maanden op alle vergaderdagen aanwezig en hij kwam het vaakst aan het woord.

Drs. A. A. C. de Rooij
6 July 2010 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 11:07
Belder. Foto RD
Belder. Foto RD

Dat blijkt uit de statistieken van votewatch.eu, de website van een onafhankelijke organisatie die streeft naar een grotere transparantie rond het besluitvormingsproces in de EU. Zij verschaft met de feiten die zij verzamelt en publiceert inzicht in onder andere de activiteiten, het stemgedrag en de presentie van de EP-leden.

Sinds de verkiezingen van begin juni 2009 vergaderde het Europees Parlement in plenaire samenstelling op 53 dagen, waarvan 43 in Straatsburg en 10 in Brussel. Belder liet geen enkele maal verstek gaan, en dat als enige uit het Nederlandse smaldeel. Hij schaarde zich onder de 51 van de in totaal 736 Europese volksvertegenwoordigers uit 27 lidstaten die nooit absent waren. Dit laatste betekent overigens niet dat zij gedurende al die lange uren ook daadwerkelijk op hun stoel in de zaal zaten.

Na Belder volgen in de rangorde Eickhout (GroenLinks), De Lange (CDA), Wortmann-Kool (CDA) en Van der Stoep (PVV). Van Dalen van de ChristenUnie tekende op 49 van de 53 dagen de presentielijst.

Onderaan prijkt VVD’er Van Balen. Hij gaf op maar 29 dagen acte de présence. Waarschijnlijk speelde daarbij een rol dat hij voorzitter is van het internationale samenwerkingsorgaan van liberale partijen. In die functie moet hij veel reizen. Berman (PvdA) deed het met 33 dagen niet veel beter.

Afgevaardigden uit Oostenrijk zijn het meest stipt in het bezoeken van de vergaderingen, zo leren de cijfers. Dat was in de vorige periode, van halverwege 2004 tot de verkiezingen in 2009, eveneens zo. De Italianen scoorden toen het slechtst, maar de getallen over het achterliggende jaar tonen dat zij hun leven op dit punt inmiddels flink hebben gebeterd.

Belder voerde van alle Nederlanders ook de meeste keren het woord. Hij hield sinds het begin van de huidige termijn 36 speeches. We zien hierin een voordeel van het lid zijn van een kleine fractie. Op de tweede plaats treffen we Van Dalen aan met 32.

Het meest zwijgzaam was Van de Camp, delegatieleider van het CDA. Hij nam deel aan maar vier debatten. De bijdragen zijn trouwens kort van duur. Vaak blijft de spreektijd beperkt tot één minuut. Onderlinge interrupties zijn niet mogelijk, waardoor het een aaneenschakeling van monologen wordt.

Belder heeft zich in het EP aangesloten bij wat heet Europa van Vrijheid en Democratie, afgekort in het Engels EFD. Hij deelde bij ruim 62 procent van de stemmingen het standpunt van die groepering. Dat wil zeggen dat hij opvallend vaak voor een afwijkende opstelling koos. Dit illustreert dat er programmatisch weinig verbondenheid bestaat tussen de partijen die gezamenlijk de EFD vormen.

Van Dalen stemde in 87 procent met zijn collega’s mee. Hij opereert binnen de gelederen van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Binnen die fractie zijn er veel politieke geestverwanten van de Britse premier Cameron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer