CAO-overleg voor mbo vastgelopen
De onderhandelingen over een CAO voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de volwasseneneducatie, de bve-sector, zijn mislukt. Breekpunt zijn het loon en het aantal vakantiedagen.
De bonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent. De werkgevers willen niet meer dan 2 procent geven. Het aantal vakantiedagen, nu 67, moet volgens de werkgevers terug naar 28 of 30. Een deel van de dagen zou vrij opneembaar worden. Als voorwaarde geldt dat de dagen alleen mogen worden opgenomen als er geen leerlingen zijn, oftewel in de schoolvakanties.
Voor onderhandelaar G. Stemerding van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is dit onbespreekbaar. „De vakantieregeling is een van de grote aantrekkelijkheden van het onderwijs. Daar moet je niet aan tornen.”
De AOb stelt voor de vakantieregeling vast te leggen op 60 dagen, waarvan een klein deel vrij opneembaar is. „Als dat goed wordt geregeld, willen wij best een paar dagen inleveren zodat onderwijspersoneel ook buiten de schoolvakanties, in de goedkope periode, op vakantie kan”, aldus Stemerding.
Het systeem dat de AOb voorstelt, is al praktijk in het hoger beroepsonderwijs en op een aantal regionale opleidingencentra (roc’s). De AOb dreigt met harde acties als het aantal vakantiedagen fors teruggaat. De bonden zouden vandaag overleggen over de ontstane impasse.
Volgens de BVE-raad, de brancheorganisatie in het mbo, willen de bonden de CAO dichtspijkeren. „Ze onderschatten hun eigen leden”, zegt woordvoerder A. van der Hout. De raad pleit voor een „open CAO” waarbij werkgevers en werknemers op de scholen zelf hun arbeidsvoorwaarden regelen.
Vorige week bereikten de bonden en minister Van der Hoeven (Onderwijs) een CAO-akkoord voor het voortgezet onderwijs. Medewerkers in die sector, van conciërge tot leraar, krijgen er 2,25 procent salaris bij. Bovendien ontvangen ze eind dit jaar een eenmalige uitkering van 100 euro. Stemerding: „Het personeel op de roc’s zou dus minder krijgen dan het personeel in het voortgezet onderwijs. Dan weet ik wel waar ik zou willen werken. De enorme verschillen die dreigen te ontstaan met de rest van het onderwijs zijn slecht voor de concurrentiepositie van de bve-sector.”
In de sector werken 46.000 mensen. Er zijn 62 instellingen. Het reformatorisch onderwijs kent één roc: het Hoornbeeckcollege.