Politiek

Kamer wil spaarloon vrijgeven

DEN HAAG – De voltallige Tweede Kamer wil dat demissionair minister De Jager van Financiën het spaarloon vrijgeeft. Dat bleek donderdagavond bij de stemmingen op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van de Kamer.

Redactie politiek
1 July 2010 18:20Gewijzigd op 14 November 2020 11:04
Foto ANP
Foto ANP

De PVV pleitte de afgelopen jaren al vaker voor het vrijgeven van het spaarloon. De VVD doet dat sinds ruim een maand ook en de rest van de Kamer sloot zich hier gisteren bij aan. Het spaarloon is een fiscaal gunstige regeling voor werknemers waarbij een spaartegoed wordt opgebouwd dat normaal gesproken na vier jaar vrijkomt voor besteding.

Het vrijgeven van dit spaarloon activeert 4 miljard euro aan opgeslagen geld, zei PvdA-Kamerlid Plasterk gisteren bij het debat over de voorjaarsnota. „Het drukt niet op de overheidsbegroting en het stimuleert de economie. We zouden het, net als in 2005, moeten doen”, aldus Plasterk.

„Het ziet ernaar uit dat we nu eindelijk de 4 miljard kunnen loswrikken en in de economie kunnen pompen”, zei PVV-Kamerlid Van Dijck. Burgers krijgen dan meer geld in de portemonnee en het bedrijfsleven krijgt een impuls door de stijgende consumptie, stelde de VVD.

„Mensen hebben de hand op de knip gehouden tijdens de recessie. Maar dat heeft wel zijn sporen nagelaten in bijvoorbeeld de detailhandel. Deze sector heeft al sinds augustus 2008 te maken met een forse omzetdaling”, zei VVD-Kamerlid Weekers. Ongeveer een vijfde van het aantal faillissementen dat is uitgesproken sinds het ontstaan van de crisis valt in de detailhandel.

De Jager is niet tegen het vrijgeven van het spaarloon, maar wil wel eerst overleg plegen met de banken, omdat het toch leidt tot een onttrekking van 4 miljard euro dat nu op spaarrekeningen bij banken staat. Met de huidige „fragiliteit en onzekerheid” in de financiële sector is daarom overleg met de banken nodig, stelde hij. De Jager wil de Tweede Kamer daarover binnen twee weken informeren.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gaf gisteren verder aan te willen dat het kabinet maatregelen neemt om de bouwsector te steunen en de woningmarkt te stimuleren.

Zo wil de Kamer de verhoging van de nationale hypotheekgarantie met een jaar verlengen. Ook moet het btw-tarief voor renovatie van de eigen woning zo snel mogelijk omlaag van 19 naar 6 procent.

Verder wil het parlement de periode verlengen waarin een beroep kan worden gedaan op de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een woning. Die is nu zes maanden en moet wat de Kamer betreft naar achttien maanden.

De oproep was een initiatief van VVD en CDA en kreeg de steun van een Kamermeerderheid.


Links waarschuwt voor bezuinigingen

De PvdA en de SP waarschuwen voor het risico van te snel en te fors bezuinigen nu de economie nog niet is hersteld.

In het debat over de voorjaarsnota richtte PvdA-Kamerlid Plasterk zich over het hoofd van demissionair minister De Jager van Financiën ook tot VVD-leider Rutte, die als leider van de grootste partij het voortouw heeft in de kabinetsformatie.

Rutte verwijst steeds naar bezuinigingspakketten die de Britse, Spaanse en Duitse regering nemen. Maar volgens Plasterk wordt de 80 miljard euro die de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil bezuinigen uitgespreid over vier jaar.

Structureel zou de bezuiniging 27 miljard euro bedragen. Omdat de Duitse economie vijf keer zo groot is als de Nederlandse, zou Nederland 6 miljard euro moeten bezuinigen om in de pas te lopen met Duitsland. Plasterk wees erop dat de PvdA 10 miljard wil bezuinigen, dus zeker niet te weinig doet.

Ook SP-Kamerlid Irrgang waarschuwde voor te fors snijden in de uitgaven. Te snel bezuinigen kan Nederland opnieuw in een crisis storten, zegt hij. Volgens Irrgang lijkt het of veel partijen in Nederland blind zijn voor dat gevaar.

Voorafgaand aan de G20-top vorige week speelde, met name tussen Europa en de VS, een soortgelijke discussie. De megabezuinigingspakketten die recentelijk door vrijwel alle Europese landen zijn gepresenteerd, kunnen op weinig Amerikaanse bijval rekenen omdat dit het prille economische herstel in de kiem zou smoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer