Zoon doet aangifte van zelfmoordhulp
Emmenaar E. van Gelder heeft bij de politie in zijn woonplaats aangifte gedaan van hulp bij de zelfdoding van zijn vader. Bij de zaak is de omstreden stichting De Einder betrokken.
Een woordvoerder van het openbaar ministerie in Assen heeft dat dinsdag bevestigd.
Van Gelder vermoedt dat zijn 80-jarige vader bij zijn zelfmoord op 21 juni 2001 hulp kreeg van medewerkers van stichting De Einder uit Nieuw-Annerveen. De stichting geeft voorlichting aan mensen die een einde aan het leven willen maken. Over het werk zijn onlangs kamervragen gesteld. Tegen een van de zelfmoordconsulenten loopt verder een proces bij de rechtbank in Groningen.
Volgens Van Gelder heeft een medewerker van de stichting zijn vader geadviseerd het leven te beëindigen met de zogenaamde plasticzakmethode. Daarbij wordt, na inname van medicijnen, een plastic zak om het hoofd gedaan, waarna mensen als gevolg van een combinatie van verstikking en vergiftiging overlijden.
Een dag na de zelfmoord trof Van Gelder zijn vader aan in zijn woning. „Hij zat vastgebonden op een stoel. Dat beeld raakt nooit meer van mijn netvlies”, aldus de Emmenaar woensdagmorgen. Volgens hem was zijn vader niet ziek en ook niet depressief. „Hij had moeite met de verwerking van een echtscheiding van zijn zoon.”
Woordvoerder M. Wolter van het OM zei vanmorgen dat Van Gelder op de dag van de zelfmoord de politie heeft ingeschakeld, omdat hij vermoedde dat zijn vader hulp van buitenaf had gehad. „Een lijkschouwer en de technische recherche deden destijds onderzoek. Hoewel Van Gelder toen geen officiële aangifte deed, werd zijn melding destijds wel als zodanig behandeld. Nu heeft hij alsnog aangifte gedaan.”
Of het OM actie onderneemt naar aanleiding van de aangifte, is nog niet bekend. De aangifte moet nog worden beoordeeld door een officier van justitie. Het onderzoek zal nog wel enige tijd in beslag nemen, aldus woordvoerder Wolter.
Het geven van advies over zelfdoding is legaal, maar het verlenen van medewerking daaraan is dat niet. Consulent W. M. van de afdeling Noord van De Einder stond in maart nog voor de rechtbank in Groningen op verdenking van hulp bij de zelfdoding van een 81-jarige vrouw uit Groningen. Ook toen werd de plasticzakmethode gebruikt. Tegen M. werd een celstraf van 300 dagen, waarvan 250 voorwaardelijk, geëist. De rechter doet morgen uitspraak in deze zaak.
Emmenaar Van Gelder vindt dat Justitie het werk van stichting De Einder zo snel mogelijk aan banden moet leggen. „Deze vorm van hulpverlening is bijzonder inhumaan. Zij hoort beslist niet thuis in onze maatschappij”, zegt hij.
Van Gelder overweegt een contactgroep op te richten voor nabestaanden van mensen die met hulp van De Einder zelfmoord hebben gepleegd.