Economie

Mosselman boven Jan

YERSEKE (ANP) – De Zeeuwse mosselman heeft geworsteld en komt boven. Volgende week woensdag is het weer feest in Yerseke, als de eerste mosselen worden aangevoerd in het centrum van de Nederlandse mosselcultuur. Twee jaar geleden heerste er rouw, want de mosselsector was op sterven na dood.

30 June 2010 18:35Gewijzigd op 14 November 2020 11:04
Beeld van een mosselman in de haven van Yerseke. Foto ANP
Beeld van een mosselman in de haven van Yerseke. Foto ANP

Toen konden de vissers voor hun mosselzaad niet meer terecht in hun kweekvijver, de Waddenzee. De verleende vergunning werd vernietigd, nadat natuurorganisaties naar de rechter waren gestapt. Het duurt anderhalf tot twee jaar, voordat het mosselzaadje uitgroeit tot een volwaardige mossel, die rijp is voor consumptie en op het etensbord terecht komt. En dus zouden de gevolgen nu merkbaar moeten zijn, maar in Yerseke lijken de magere jaren voorbij te zijn.

„Wij hebben gewerkt aan een nieuw perspectief”, zegt Hans van Geesbergen van de Producentenorganisatie Mosselcultuur hierover. Onder het motto „stop de groene leugen” werden publiek en politiek door de mosselkwekers bewerkt met een publiciteitsoffensief om de Waddenzee voor de mosselvisserij- en kweek beschikbaar te houden. Het was minister Verburg (LNV) die ervoor zorgde dat natuurbeschermers en vissers elkaar niet langer uitmaakten voor rotte vis en hen zover kreeg dat ze een akkoord sloten.

„Het leidde tot werkbare verhoudingen,” aldus Van Geesbergen. Het akkoord komt erop neer dat de aloude visserij op mosselzaad in de Waddenzee stap voor stap plaats maakt voor alternatieven. Het streefdoel is dat in 2020 vissen op de bodem van de Waddenzee niet meer nodig is, omdat dan nieuwe technieken gemeengoed zijn.

Het trefwoord is MZI. Het staat voor mosselzaadinvanginstallaties en die zullen steeds meer te vinden zijn in Zeeuwse wateren en in de Waddenzee. Het ligt in de bedoeling dat mosselzaadjes zich hechten aan touwen en netten die aan drijvers in het water hangen.

„De tijd zal leren of met op deze wijze ingevangen mosselzaadjes ook mosselen kunnen worden gekweekt die vergelijkbaar zijn met de mosselen die als zaadje op de zeebodem een strijd tegen de elementen en natuurlijke vijanden hebben moeten voeren om te overleven,” zegt Van Geesbergen.

Intussen ziet hij uit naar het nieuwe seizoen, dat dit jaar weer voor de zomervakantie kan beginnen. Meestal zijn de mosselen begin juli rijp voor het etensbord, en de natuur lijkt dat ook dit jaar mogelijk te maken, ondanks de redelijk strenge winter. En als het waar is dat er na een strenge winter een mooie mosselzaadval volgt, dan zit het ook wel goed met de geboorte van nieuw mosselzaad en dus met de mosselproductie voor de komende jaren.

Hans van Geesbergen verwacht dit jaar een opbrengst aan Nederlandse mosselen van 40 miljoen kilo. Dat haalt het niet bij topjaren waarin 80 tot 100 miljoen kilo wordt aangeboden op de veiling in Yerseke. Volgens de kenners hebben de mosselen dit jaar een mooi vleesgewicht, de norm voor de kwaliteit van de mosselen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer