Ambassadeur België op het matje bij paus
VATICAANSTAD – Paus Benedictus XVI heeft de Belgische ambassadeur in Vaticaanstad op het matje geroepen naar aanleiding van de justitie-invallen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel vorige week.
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft dat maandag tegen de Vlaamse publieke omroep VRT gezegd. „De paus wilde weten wat er hier in België aan de hand is”, aldus Vanackere.
Volgens de minister heeft de ambassadeur de paus uitgelegd dat er in België niet alleen een scheiding tussen kerk en staat is, maar ook tussen de wetgevende, uitvoerde en rechterlijke macht. „Mocht blijken dat er bij de huiszoekingen disproportionele dingen zijn gebeurd, dan is dat niet een probleem van het Vaticaan maar van België”, zei Vanackere.
Gisteren noemde de paus de invallen die de Belgische politie donderdag uitvoerde in het onderzoek naar seksueel misbruik door priesters al „verrassend en betreurenswaardig.” Bij de acties in het aartsbisdom Mechelen-Brussel werden bisschoppen opgepakt en computers in beslag genomen. Ook werd een graftombe geopend.
Zaterdag sprak de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, al zijn afkeuring over de politieacties uit. Volgens hem ging „zelfs onder het communisme de politie niet zo ver.”
De Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck, vindt dat het Vaticaan zich bij zijn reactie op de huiszoekingen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel te veel door emoties heeft laten leiden en niet goed geïnformeerd was. Hij zei gisteren op de Vlaamse televisie dat de huiszoekingen legaal zijn en dat de bisschoppen normaal zijn behandeld. Volgens de demissionaire bewindsman is het „evident onjuist” dat de Belgische bisschoppen tijdens de justitie-inval donderdag negen uur zijn vastgehouden zonder eten en drinken, zoals kardinaal Bertone beweerde.
De actie van justitie had tot doel bewijzen te vinden voor verborgen gehouden zedenmisbruik. Volgens Belgische media zou een hoge kerkelijke functionaris hierover een tip hebben gegeven. Tot dusver zijn er geen verdachte dossiers gevonden. Het aartsbisdom heeft er inmiddels bij justitie op aangedrongen de in beslag genomen computers zo snel mogelijk terug te geven. De administratieve dienst van het aartsbisdom ligt bijna helemaal plat.
Peter Adriaenssens, de voorzitter van de commissie-Adriaenssens die seksueel misbruik binnen de kerk in België onderzoekt, heeft zijn functie in verband met de inbeslagname van de dossiers neergelegd. Verder werken is volgens de psychiater nu onmogelijk. Hij zei vandaag in Belgische media dat hij de inbeslagname van al de 475 dossiers als een grote blijk van wantrouwen ervaart.