broodsalade
Ik houd niet van oud brood. Ik stop het gauw terug in het zakje in de hoop dat mijn man het gedachteloos wegwerkt. Meestal lukt dat. Maar soms neemt hij wraak. Dan legt hij onverbiddelijk een uitgedroogde snee op mijn bord. Ik –schuldbewust– breng er niets tegenin. Intussen zie ik een geurig brood met een nog knapperige korst onder zijn handen angstaanjagend snel kleiner worden.
Gek eigenlijk, dat juist met oud brood de lekkerste gerechten zijn te maken. Wentelteefjes en broodpudding bijvoorbeeld. In Italië is brood in een salade heel gebruikelijk. Panzanella heet de klassieke variant. Doordat het brood tomatensap, azijn en olie in zich opneemt, krijgt het een geweldige smaak.
Neem wel lékker brood. Bij de supermarkt bij mij om de hoek verkopen ze Oerbrood. Vooral de soort Oer-origine (grauwwit met zuurdesem) past perfect. Oorspronkelijk gaat er ciabatta in.
Ik rooster het brood eerst en wrijf het in met knoflooktenen. Een foefje van Jamie Oliver. Hij is trouwens gek op broodsalades, ik heb er al verschillende gespot in zijn rubriek in culinair magazine delicious. In zomernummers, want deze salade is vooral lekker op een warme dag.
Zo lust ik wel oud brood. Helaas manlief, dit eten we mooi sámen op.
Ingrediënten (2 à 3 personen)
l ciabatta of ander brood (mag oud zijn)
l 1 kg rijpe tomaten
l 2 tenen knoflook (ongepeld)
l 3 el wittewijnazijn
l 5 el olijfolie (extra vierge)
l bosje basilicum
l 75 g zwarte olijven
l halve komkommer
l zwarte peper en zout
l eventueel 4 ansjovisfilets
Bereiding
Snijd het brood in dikke plakken. Rooster het brood aan beide kanten in een grillpan. In oven of broodrooster kan ook, maar dat geeft minder smaak. Halveer de knoflook en wrijf met de snijkant stevig over de sneden brood. Dit is bewerkelijk, maar het geeft een heerlijk resultaat.
Scheur de basilicum klein (houd wat blaadjes achter voor de garnering). Snijd de tomaten in grove stukken. Meng een kwart van de tomaten met olie, azijn, basilicum en breng op smaak met peper en zout. Wrijf en knijp het mengsel fijn met je handen, zodat er een dressing ontstaat.
Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder het zaad en snijd hem in plakjes. Halveer de olijven. Meng komkommer en olijven door de rest van de tomaten. Scheur het brood in stukken en voeg het toe. Schenk de dressing erover en schep alles door elkaar. Garneer de salade met basilicumblaadjes en serveer er eventueel in stukjes gesneden ansjovis bij.
Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl