Consument

Soep als maagvulling in schrale tijden

Wie van een krappe beurs moet zien rond te komen, weet dat er vaak heel wat creativiteit aan te pas komt om alle maagjes van het gezin te vullen.

25 June 2010 21:04Gewijzigd op 14 November 2020 11:00

Het mooiste is het als de voorgeschotelde maaltijd weliswaar nauwelijks iets heeft gekost, maar dat er toch rijkelijk van gegeten kan worden. Geen gerecht is dan zó geschikt als soep!

Met een beetje handigheid zet je met zwier een heerlijke maaltijdsoep op tafel die hoofdzakelijk bestaat uit restjes of zelfs van groenteafval.

Om maar met dat groenteafval te beginnen: mijn vroegere biologieleraar verbood het ons om over onkruid te spreken. Wij moesten het hebben over wilde planten als we doelden op paardenbloemen, madelieven en soortgenoten. Zo wil ik in dit geval niet spreken over afval, maar heb ik het liever over ongebruikte groentedelen.

Er zijn heel wat van die groentedelen die de meeste mensen als afval beschouwen, maar die het in soep prima doen. Ik denk dan aan de groene delen van prei, de stronken van broccoli en de bladeren van bloemkool. Deze delen kunnen elk afzonderlijk, maar gerust ook bij elkaar worden gebruikt.

De basis voor zo’n soep is heel eenvoudig: snipper een ui en fruit die in een beetje olie. Doe er wat teentjes knoflook uit de knijper en de gewassen en in stukken gesneden groentedelen bij. Wanneer de groente gaar is, zet je de staafmixer erin en maak je er puree van. Je voegt er bouillon aan toe tot de soep de gewenste dikte heeft.

De basis is nu klaar. Naar believen kun je er van alles aan toevoegen: verse (soep)groenten, kruiden (zoals oregano, salie, rozemarijn, peper, laurier, peterselie), soepballetjes, een restje vlees, een scheut room enzovoorts. Wees creatief.

Soep van restjes is al even simpel. Spaar alle groenterestjes op. Zet hiervoor een bak op een vaste plaats in de koelkast of vriezer. Als de bak vol is, is het tijd voor soep.

Je maakt de basis op dezelfde manier als bij soep van ongebruikte groentedelen. Alleen gebruik je in plaats van de groentedelen nu de opgespaarde groenten. Het maakt helemaal niets uit welke groenten het zijn of in welke verhoudingen. Je zult verrast zijn door de smaak van het ratjetoe aan groenten dat je gebruikt. En als je dan toch bezig bent met restverwerking, kun je in deze soep ook prima de restjes vleeswaren gebruiken die nodig op moeten. Om het geheel in stijl te houden serveer je er oud (geroosterd) brood bij.

Niet alleen bespaar je op deze manier je portemonnee, je gaat ook de voedselverspilling tegen. Weet je dat er door de Nederlandse huishoudens elk jaar tonnen aan voedsel worden weggegooid? Dat is nu met recht zonde. Met wat creativiteit kunnen restjes nog prima worden gebruikt.

Tip: ga je overheerlijke soep níét ”crisissoep” of ”madiwodosoep” noemen. Bedenk een aantrekkelijke, feestelijke naam. Wat dacht je bijvoorbeeld van Zonnige Zaterdag Soep, Zwemdiplomasoep, of Geurige Grote Vakantie Soep? Eet smakelijk!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer