Generaal McChrystal verspeelt krediet snel
WASHINGTON (ANP) – Stanley McChrystal, sinds een jaar de hoogste commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, moet vrezen voor zijn baan. Aanleiding is een artikel in het tijdschrift Rolling Stone, waarin McChrystal en zijn naaste medewerkers zich uiterst kritisch uitlaten over president Barack Obama en andere prominente Amerikaanse politici.
Het verhaal staat in de komende editie van Rolling Stone, die vrijdag in de winkelschappen ligt. In een vraaggesprek met het blad zegt McChrystal zich verraden te voelen door Karl Eikenberry, de Amerikaanse ambassadeur in Kabul. Eikenberry plaatste twijfels bij een verzoek van McChrystal om extra militairen naar Afghanistan te sturen.
Verder liet een naaste medewerker van McChrystal weten dat de generaal „behoorlijk teleurgesteld” was na een gesprek met Obama in het Witte Huis. Het was niet meer dan een tien minuten durende fotomogelijkheid, zei de medewerker. Tijdens een overleg op het Pentagon vond McChrystal de president „onaangenaam en intimiderend”. Ook over vicepresident Joe Biden is hij weinig vleiend.
McChrystal probeerde dinsdag de schade al te beperken door zijn excuses aan te bieden. „Het was fout en toont een gebrek aan inzicht. Het had nooit mogen gebeuren.” Hij benadrukte enorm veel respect voor president Obama en zijn nationaal veiligheidsteam te hebben.
Het mocht allemaal niet baten, Obama ontbood McChrystal op het Witte Huis. De generaal maakt later woensdag zijn opwachting.
McChrystal (55) had tot nog toe een nagenoeg vlekkeloze reputatie. In de pers oogstte hij bewondering voor zijn uiterst sobere leefstijl. De topmilitair nuttigt dagelijks slechts één maaltijd, consumeert geen alcoholische drank, slaapt vier uur per nacht en rent elke dag meer dan tien kilometer.
Kort na zijn aantreden schetste hij een uiterst negatief beeld van de situatie in Afghanistan. Uiteindelijk ging Obama akkoord met de door McChrystal gewenste uitbreiding van de Amerikaanse troepenmacht met 30.000 manschappen.
De viersterrengeneraal, afgestudeerd aan de militaire Westpoint-academie, maakte de afgelopen jaren in hoog tempo carrière. Zo werd de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein aangehouden in 2003, toen McChrystal de leiding had over de Amerikaanse troepen in Irak.
Na zijn verhuizing naar Afghanistan paste het Amerikaanse leger daar prompt de strategie aan. Het accent kwam minder te liggen op oorlog tegen verzetsbewegingen zoals de Taliban, en meer op het beschermen van de burgerbevolking. Ook wil McChrystal haast maken met het trainen van Afghaanse militairen en politieagenten, zodat zij hun land op termijn zelf kunnen beveiligen zonder hulp van buitenlandse troepen.
Volgens waarnemers bestaat er een strategisch verschil van inzicht tussen McChrystal en het Witte Huis. Zo zou de generaal zich verzetten tegen het voornemen van Obama om al medio volgend jaar te beginnen met de terugtrekking van militairen uit Afghanistan.