Aftellen
De Tweede Kamer nam vorige week afscheid van tientallen leden. Sommigen hebben de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt en gaan het rustiger aan proberen te doen. Anderen daarentegen moeten snel op zoek naar een nieuwe werkkring.
Vroeger hoefden ze daarmee niet te haasten. Een sollicitatieplicht hadden ze niet. Dat is sinds eind vorig jaar anders. Toen ging de Kamer akkoord met een sollicitatieplicht voor politici tot ze 65 jaar zijn.
In de tijd dat ze tussen twee banen zitten, hoeven Kamerleden niet op een houtje te bijten. Na vertrek heeft een ex-Kamerlid recht op wachtgeld. In het eerste jaar krijgt de gewezen parlementariër 80 procent van zijn laatstgenoten salaris en in het tweede jaar 70 procent. Op dat wachtgeld kunnen ze overigens niet eindeloos teren. De uitkering duurt even lang als de het Kamerlidmaatschap heeft geduurd, met een minimum van twee en een maximum van vier jaar.
Overigens maakt lang niet iedereen daar zo lang gebruik van. Van de groep vertrekkers uit 2006 (in totaal 97 mensen) vond driekwart weer snel een andere baan, schreef de Volkskrant vorige week. Onder meer in het openbaar bestuur en bij maatschappelijke organisaties.
Van de Kamerleden die vorige week afzwaaiden, heeft een aantal al nieuw emplooi gevonden. PvdA’er Depla is al begonnen als wethouder in Utrecht, VVD’er Remkes wordt commissaris van de Koningin in Noord-Holland en Jan de Vries (CDA) wordt de nieuwe directeur van MEE Nederland, de vereniging voor steun aan mensen met een beperking.
Schijn
De andere De Vries bij het CDA, oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries, heeft ook weer nieuw werk. Hij zou eigenlijk Kamerlid worden, maar trok zich vlak voor de verkiezingen terug uit de politiek toen bekend werd dat hij een buitenechtelijke relatie was begonnen met zijn vrouwelijke adjudant.
De ex-spindoctor van het CDA meldde via Twitter dat hij een communicatiebureau heeft opgezet en dat hij deze week aan zijn eerste opdracht begint. Fervent twitteraar en GroenLinksleider Halsema reageerde direct op de aankondiging. Ze is zeer benieuwd naar de eerste opdrachtgever van de Vries. „Toch niet een partij (begint met een C…) die even de kluts kwijt is?”
Haar collega GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren reageerde op haar beurt wat minder enthousiast op het gerucht dat demissionair minister van Verkeer Eurlings een topfunctie zou krijgen bij KLM. De minister verwees het nieuws direct naar het rijk der fabelen. GroenLinks wil de kwestie morgen toch aan de orde stellen tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. „Een minister moet niet solliciteren in een sector waar hij nog verantwoordelijk voor is. Ga dan eerst naar een ander vakgebied, dan heb je in ieder geval de schijn niet tegen”, aldus Van Tongeren.
Met haar eigen overstap van Greenpeace, waar ze tot de verkiezingen directeur was, naar GroenLinks heeft Van Tongeren kennelijk minder moeite.
Kees de Groot
Mediales
Met opmerkelijk veel zelfvertrouwen stonden ze na hun installatie tot Kamerlid de media te woord: de PVV’ers Louis Bontes (nummer 8) en Leon de Jong (nummer 19).
Bontes, in een vorig leven werkzaam bij de havenpolitie, hanteerde een tactiek van gevorderden: vraag-wedervraag. Nederland veiliger maken, oké, maar hoe gaat hij dat aanpakken, wilde een reporter weten. Bontes: „Hoe ik dat ga aanpakken? Je moet de daders aanpakken! Dat is mijn aanpak en die van de PVV.”
Toen volgde een instinker, voor het ‘broekie’ Leon de Jong. Hoe hij te werk zou gaan, als parlementariër of als een bulldozer? Gemeen natuurlijk, als de fractievoorzitter al heeft bevolen een stormram mee te nemen om de beuk erin te gooien.
„Het maakte niet uit”, zei De Jong wijs, als de PVV de punten uit de campagne maar gaat aanpakken. Een 10!
Waar de twee hun mediatechnieken hebben geleerd? Bekend is dat Wilders zijn fractiegenoten week in week uit elke zaterdag heeft voorbereid op het werk in het parlement.
Maar wat hij daar doceert? Joost Eerdmans, in dit opzicht zeker een betrouwbare bron, gaf vorige week het antwoord. In een interview meldde hij dat Wilders zelfs verslaggevers van NOVA imiteert, om zijn volgelingen bijtijds voor te bereiden op de instinkertjes van de linkse kerk.
Missie geslaagd.
Jacco Gunst
Voorzitterschap
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot overweegt serieus om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Net na de middag zou hij zijn besluit meedelen aan de pers. Bij het sluiten van deze krant ging hij nog een gesprek aan met een adviseur, dus vanmorgen kon hij nog niet meedelen of hij zich wel of niet kandidaat stelt.
Als hij besluit om zich wel kandidaat te stellen, is hij de enige uitdager van PvdA-Kamerlid Verbeet, die sinds december 2006 de voorzittershamer hanteert. Zij wil in ieder geval nog graag een nieuwe termijn.
Als de liberaal besluit zich niet kandidaat te stellen, zit Verbeet gebeiteld.
Aptroot zegt dat hij de afgelopen dagen door meerdere Kamerleden vanuit de VVD-fractie, maar ook in andere fracties is aangemoedigd om zich kandidaat te stellen. Ook diverse CDA’ers zouden hem steunen.
De 59-jarige Aptroot zit sinds januari 2003 in de Tweede Kamer. Hij was daarvoor onder meer ondernemer en wethouder in Wassenaar. Curieus is dat Aptroot vier jaar geleden zeer enthousiast Verdonk steunde toen zij met Rutte streed om het leiderschap van de VVD. Hij verzette zich ook tegen het royeren van Verdonk in september 2007. De afgelopen jaren voerde de liberaal met passie actie tegen de kilometerheffing van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.
De kansen voor Aptroot lijken niet groot. In de profielschets staat dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een vrouw. Verbeet heeft in ieder geval de steun van haar eigen PvdA, van D66 en van GroenLinks. De VVD steunt in dat geval uiteraard Aptroot en de PVV zal ook wel voor de liberaal gaan, gezien het feit dat Verbeet diverse PVV’ers in debatten de mond snoerde. En zo lijkt er –ondanks de verkiezingsuitslag– niet zo veel veranderd in Den Haag: wie voorzitter wordt hangt af van de keuze van het CDA.
Gerard Vroegindeweij
Agenda
De Tweede Kamer kiest morgenmiddag een nieuwe voorzitter voor de komende zittingsperiode. Woensdag meldt de agenda onder meer een klein vervolgdebat over de staatkundige structuur van de overzeese gebiedsdelen. Ook is er een debat aangekondigd over de aanpak van misstanden in de seksbranche en de regulering van de prostitutie.
Donderdag debatteert de Kamer over de laatsgehouden Europese top en over een pakket maatregelen om voor schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.
Uitspraak van de week
„Begrijp dat Geert Wilders heeft gezegd dat Rita Verdonk geen minister voor de PVV wordt. Tuurlijk. En de AOW is een breekpunt…”
ChristenUnieleider Rouvoet heeft geen hoge pet meer op van de consistentie en betrouwbaarheid van PVV-voorman Wilders.