Nieuwe Tweede Kamer officieel geïnstalleerd
DEN HAAG – De nieuwe Tweede Kamer is gisteren geïnstalleerd. Van de 150 Kamerleden legden er 59 de eed af. De anderen beloofden trouw te zullen zijn aan de koningin en aan de Grondwet.
Alle CDA’ers, ChristenUnie-Kamerleden en SGP’ers legden de eed af. Bij de Partij voor de Dieren deed geen van beide Kamerleden dat. Thieme en Ouwehand kozen voor de belofte.
In alle andere partijen waren een of meerdere leden die de eed zweerden. Bij de PvdA onder anderen Albayrak, Eijsink, Marcouch, Monasch en Timmermans en bij de VVD onder meer Rutte, Neppérus, Harbers en Van Miltenburg.
Ook bij D66 (Koser Kaya), GroenLinks (Dibi en Klaver) en SP (Van Bommel en Van Raak) waren er Kamerleden die de eed aflegden. Van de 24 PVV’ers kozen er 10 voor de eed, onder wie De Roon, Fritsma, Graus, Kortenoeven en Hernandez.
Onder de Kamerleden die gisteren werden beëdigd, zijn ook bewindslieden van het demissionaire kabinet. Minister Klink van Volksgezondheid bijvoorbeeld, en Verhagen (Buitenlandse Zaken), Verburg (Landbouw) en Rouvoet (Onderwijs en Jeugd en Gezin).
De vijf ChristenUnieparlementariërs droegen gisteren tijdens de installatie van de Kamer allen zichtbaar een kruis op de revers of om de hals. „In Nederland moet je je geloof publiek kunnen blijven uiten”, lichtte initiatiefnemer Voordewind toe. „De ChristenUnie staat voor de geloofsvrijheid in Nederland en daarbuiten, juist nu deze vrijheid niet meer vanzelfsprekend is.” Hij verwees daarbij naar de Amsterdamse tramconducteur M. Aziz, die na jaren geen kettingkruis meer mag dragen over zijn uniform.
Fractievoorzitter Rouvoet zei na afloop van de beëdiging tegen het Nederlands Dagblad dat de actie „geen demonstratie betrof, maar een getuigenis om te laten zien waarin onze motivatie ligt.”
De Kamer kiest binnenkort een nieuwe voorzitter. Alle Kamerleden kunnen voor volgende week dinsdagmiddag solliciteren naar de functie van Kamervoorzitter. Die dag kunnen de kandidaten in een plenaire vergadering hun motivatie toelichten en bevraagd worden. Vervolgens kiest de Kamer in een schriftelijke stemming wie de komende vier jaar voorzitter wordt.
Huidig Kamervoorzitter Verbeet (sinds 2006) heeft zich kandidaat gesteld voor een nieuwe termijn. Aptroot (VVD) en Van Gent (GroenLinks) zouden zich mogelijk ook aanmelden als kandidaat, berichtte De Telegraaf vrijdagmorgen.