Opnieuw minder werklozen
DEN HAAG (ANP) – De werkloosheid is opnieuw gedaald, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en UWV, de uitvoerder van onder meer de WW-uitkeringen. Volgens CBS en UWV is het nog te vroeg om te concluderen dat er een einde is gekomen aan de stijging van de werkloosheid en de omslag naar een daling is gemaakt. Daarvoor zullen de cijfers van de komende maanden moeten worden afgewacht.
In de periode maart-mei 2010 waren gemiddeld 437.000 personen werkloos, aldus het CBS donderdag. Ook vorige maand meldde het CBS een daling van de werkloosheid, na een periode van stijging.
Het nieuwe CBS-cijfer komt overeen met 5,6 procent van de beroepsbevolking. Daarmee is de werkloosheid nog altijd hoger dan een jaar eerder, toen dit nog 4,6 procent was. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid is voor de tweede keer op rij gedaald, aldus het CBS. Uit de nieuwste cijfers van UWV blijkt dat het aantal werkzoekenden en de WW-uitkeringen voor de derde opeenvolgende maand zijn afgenomen.
De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid komt dit keer uit op 431.000 personen; dat zijn er zevenduizend minder dan in de vorige driemaandsperiode.
Een echte omslag naar een daling is nog niet gemaakt, aldus het CBS. Over een langere periode bezien nam de werkloosheid het afgelopen halfjaar met gemiddeld drieduizend per maand toe. Dit gemiddelde stijgingstempo lag in de eerste helft van vorig jaar nog op gemiddeld 13.000 per maand.
Bij UWV WERKbedrijf daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden met tienduizend tot 502.000. Onder jongeren nam het aantal werkzoekenden met 5 procent naar verhouding het sterkst af. Net als vorige maand is het aantal werkzoekenden het meest gedaald onder lagere technische en transportberoepen.
Het aantal WW-uitkeringen is voor de derde maand op rij afgenomen. In mei daalde het aantal WW-uitkeringen met ruim negenduizend tot 300.000. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen daalde met zevenduizend tot 26.000. Er werden 35.000 WW-uitkeringen beëindigd, waarvan de helft vanwege werkhervatting.