Eerste zonnepeertje ter wereld
Een kleine ledlamp met een zonnepaneeltje moet volgens het Hongkongse bedrijfje Nokero dé milieuvriendelijke oplossing zijn voor mensen die het zonder elektriciteit moeten stellen. Overdag laadt de batterij van het lampje buiten op, en ’s avonds geeft het binnen licht.
Wereldwijd moeten 1,6 miljard mensen –een kwart van de wereldbevolking– het zonder betrouwbaar elektriciteitsnet stellen. Als het donker wordt, steken ze meestal een zogenaamde kerosinelamp aan, een lamp die licht geeft door fossiele brandstoffen zoals kerosine te verbranden. Die lamp is gevaarlijk, duur en vervuilend.
De kerosinelamp kost volgens het VN-klimaatbureau UNFCCC tot 5 procent van het familiebudget aan brandstof en is een bron van giftige en kankerverwekkende gassen, zoals koolstofmono-oxide. Dat gas maakt vooral slachtoffers onder mensen met ademhalingsproblemen en kleine kinderen. Volgens de Wereldbank ademen zo’n 750 miljoen vrouwen en kinderen zo dagelijks evenveel giftige dampen in als wanneer ze twee pakjes sigaretten per dag zouden roken.
Gezamenlijk verbruiken de lampen dagelijks 205 miljoen liter kerosine. Jaarlijks produceren ze samen 190 miljoen ton broeikasgassen per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van 30 miljoen auto’s.
Reden genoeg om een milieuvriendelijk alternatief te zoeken, dacht Stephen Katsaros, oprichter van de Hongkongse onderneming Nokero. Het bedrijf kwam vorige week met de N100 „het eerste ‘zonnepeertje’ ter wereld.” Het peertje van 12,5 centimeter hoog heeft de vorm van een gewone gloeilamp, maar is voorzien van vijf leds en vier zonnepanelen.
De N100 hangt overdag buiten om op te laden. Na één dag geeft hij twee uur licht, na een volledige laadbeurt vier uur. Nokero claimt dat de N100 vijf keer zo veel licht levert als de kerosinelamp, terwijl de lamp daarvoor slechts een half procent van de energie van een kerosinelamp verbruikt.
Het ledpeertje van Nokero is speciaal ontworpen voor gebruik in ontwikkelingslanden, waar een gegarandeerde levering van elektrische energie nog steeds een droom is. De lamp heeft een spatwaterdichte behuizing van een stootvaste plasticsoort.
De vier zonnepaneeltjes laden overdag een nikkelmetaalhydridebatterij op, die volgens Nokero twee jaar meegaat. De batterij kan daarna eenvoudig vervangen worden. De lamp zelf gaat minstens 50.000 branduren mee, stelt het bedrijf.
Katsaros, de uitvinder van de lamp, meent „dat er geen ander vergelijkbaar product te koop is. Het geeft de mogelijkheid om een verouderde, gevaarlijke lamp te vervangen door een veilig en duurzaam exemplaar.”
De lamp kost zo’n 15 dollar per stuk. Bij afname van grote partijen rekent het bedrijf 10 dollar per peertje. De prijs zou voor arme regio’s in Azië en Afrika bijgesteld kunnen worden naar 6 dollar per stuk. „We hebben er alles aan gedaan om de lamp zo goedkoop en duurzaam mogelijk te maken”, aldus Katsaros.
Hij denkt dat zijn product levens gaat veranderen. „Het kan helpen het leven van gezinnen en winkeliers veiliger te maken; studenten kunnen ’s nachts doorgaan met studeren. Bovendien helpen we het binnenmilieu in huizen schoner te maken en helpen we de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.”
Volgens Katsaros houden de mensen die een N100-ledpeertje kopen geld in hun zak. „De lamp betaalt zichzelf binnen enkele maanden terug.” Hoeveel maanden dat zijn, blijft onduidelijk.
Toch verwachten internetrecensenten die de lamp bespreken dat hij een succes zal worden, ondanks de relatief hoge prijs. „Eigenlijk is de prijs van de N100-ledlamp helemaal niet hoog. Milieubewuste westerse mensen die hun gloeilampen inwisselen voor leds betalen nu een veelvoud van de prijs van een zonnelamp van Nokero.”
De recensent van het bedrijf Kokeytechnology noemt het een briljant concept. „Nokero komt met de perfecte oplossing voor Al Gorefanatici. Zonne-energie is de beste manier om de planeet te verlossen van de giftige dampen die ontstaan bij de elektriciteitsproductie met olie en steenkool. De kracht van de zon is gratis te oogsten en produceert geen giftige bijproducten.”
Katsaros voorziet dat de lamp in westerse landen wellicht bruikbaar is als duurzame verlichting op campings en in de achtertuin en mogelijk ook als noodverlichting wanneer de stroom uitvalt. De constructie geeft de lamp volgens hem een veelvoud aan gebruiksmogelijkheden. Nokero hoopt op sponsoring van de lamp door westerse organisaties.
>>nokero.com voor een video.