Buitenland

Longziekte SARS eist nieuwe slachtoffers

Terwijl onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de Chinese provincie Guangdong zoeken naar de oorsprong van SARS en een mogelijk geneesmiddel ertegen, overleed in de hoofdstad Peking gisteren een 53-jarige Fin aan de geheimzinnige longziekte. Ook vijf Chinese patiënten zijn gestorven, wat het totale dodental in China op 52 brengt.

Buitenlandredactie
7 April 2003 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

De 53-jarige Pekka Aro werd ziek nadat hij op 23 maart van Thailand naar Peking was gevlogen, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van volksgezondheid. Op 2 april werd hij opgenomen in het Ditan-ziekenhuis, waar hij gistermorgen overleed. De Fin werkte voor de internationale vakbondsorganisatie ILO.

Een woordvoerder van de gezondheidsdienst in Peking zei dat Aro waarschijnlijk in het buitenland met SARS is besmet. Tot nu toe vertoont geen van de mensen met wie Aro in het vliegtuig heeft gezeten en in Peking contact heeft gehad symptomen van de ziekte, aldus de woordvoerder. Zelf heeft Aro gezegd te vermoeden dat hij tijdens zijn vlucht naar Peking is besmet.

In Thailand, waar Aro voor aankomst in China vijf dagen doorbracht, zijn tot nu toe twee personen aan SARS overleden. Waar Aro verder nog is geweest is niet bekend. In China ligt volgens de autoriteiten ook nog een Canadees met SARS in het ziekenhuis. Daarover zijn geen bijzonderheden bekend.

De nieuwe Chinese slachtoffers zouden na woensdag zijn gevallen. Waar dat is gebeurd, is niet bekendgemaakt. De meeste besmettingen hebben zich tot nu toe voorgedaan in Guangdong. Met de dood van Aro is het aantal sterfgevallen in Peking op vijf gekomen, terwijl er drie doden zijn gemeld in de ten westen van Guangdong gelegen regio Guangxi.

Met de snelle bekendmaking van de dood van Aro komt China zijn belofte na om de wereld beter te informeren over SARS. Nadat de Chinese autoriteiten zich publiekelijk hadden verontschuldigd voor hun „slechte coördinatie” beloofden zij zaterdag meer informatie te geven en een landelijk waarschuwingssysteem op te zetten.

Canada, Hongkong en Singapore, de landen die na China het zwaarst getroffen zijn door SARS, hebben eveneens nieuwe sterfgevallen gemeld. Desondanks werden maatregelen die verdere verspreiding moeten tegengaan hier en daar versoepeld, wat duidt op vertrouwen bij de autoriteiten dat de ziekte redelijk onder controle is.

In Canada, het enige land buiten Azië waar mensen aan SARS zijn overleden, bezweek zaterdag de achtste SARS-patiënt. Een ander sterfgeval moet wellicht ook aan SARS worden toegeschreven. Alle sterfgevallen in Canada hebben zich voorgedaan in Toronto, de hoofdstad van Ontario, waar ook het merendeel van de 187 bevestigde en vermoedelijke gevallen zich hebben voorgedaan.

Voor de ziekenhuizen van Toronto blijven vanwege het besmettingsgevaar beperkende maatregelen van kracht. Vier ziekenhuizen zijn exclusief voor SARS-patiënten. In de rest van Ontario beginnen de ziekenhuizen weer normaal te functioneren. Duizenden mensen die met patiënten in contact zijn geweest hebben er inmiddels tien dagen quarantaine opzitten.

In Australië is een meisje van twee dat uit Vietnam was aangekomen zondag met symptomen van SARS in het ziekenhuis opgenomen. In Hongkong bezweken zondag twee vrouwen van 71 en 68 jaar aan SARS, waarmee het aantal sterfgevallen op 22 komt. Ook kwamen er in Hongkong maar liefst 42 nieuwe besmettingsgevallen bij.

In Hongkong waarschuwde het parlementslid Lo Wing-lok, van huis uit medisch specialist, dat de ziekenhuizen in de problemen kunnen komen door de dagelijkse toevloed van nieuwe SARS-patiënten. Inmiddels worden er zo’n 700 verpleegd, terwijl 116 genezen zijn verklaard en naar huis gestuurd. Volgens Lo kunnen de ziekenhuizen maximaal 1500 SARS-patiënten aan en komt de zorg voor andere patiënten in het nauw als het er meer worden.

Lo meent dat de ziekte in twee tot drie weken kan worden bedwongen nu er maatregelen zijn genomen om verspreiding tegen te gaan, waaronder quarantaine voor vermoedelijke gevallen en de mogelijkheid van verplicht medisch onderzoek. Een man in Hongkong die besmet is met SARS, maar behandeling weigerde en zich in zijn appartement had opgesloten, heeft zich na een veertien uur durend beleg door de politie alsnog laten opnemen.

In Singapore, waar 103 mensen ziek zijn geworden en zes aan SARS overleden, vertonen twintig verpleegkundigen, een arts en een vroedvrouw sinds kort symptomen van de ziekte.

De WHO-onderzoekers in Guangdong hebben gemeld zondag „zeer goed overleg” te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van de provinciale gezondheidsdienst. Eerder hebben de onderzoekers de Zhongshan-universiteit in Guangzhou bezocht, waar bloedmonsters en ander materiaal van enkele honderden SARS-patiënten zijn opgeslagen. Het team heeft ook studie gemaakt van het eerst bekende geval van SARS in Guangdong - een man die de ziekte aan vier personen doorgaf zonder zijn eigen kinderen te besmetten. De man herstelde en werd in januari uit het ziekenhuis ontslagen.

Deskundigen hebben SARS in verband gebracht met een nieuwe vorm van het coronavirus, waarvan de meeste andere types onder dieren voorkomen. Maar volgens Chinese onderzoekers zijn veel patiënten overleden aan een zeldzame, via de lucht overdraagbare vorm van het chlamydiavirus, dat normaal gesproken wordt verspreid door seksueel contact. Als mogelijke verklaring is geopperd dat SARS begint met een virus (of bacterie) dat op zichzelf niet veel kwaad kan, maar in combinatie met een ander virus zijn dodelijke werking krijgt.

Voordat de nieuwste gevallen bekend werden had de WHO het totale aantal SARS-patiënten zaterdag op 2416 gesteld.

Op Sri Lanka brak zondag paniek uit in een ziekenhuis nadat twee mensen met symptomen van SARS werden opgenomen. Patiënten verlieten ondanks doktersadviezen de instellingen. „Men verzorgde dertig patiënten op het moment dat de twee werden binnengebracht. Iedereen raakte in paniek en 22 eisten meteen uit het ziekenhuis te mogen vertrekken”, zo verklaarde een gezondheidsfunctionaris die anoniem wilde blijven.

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia zal 30 procent van haar vluchten binnen Azië schrappen als gevolg van SARS, zo maakte het bedrijf zondag bekend. Het aantal passagiers op die routes is drastisch teruggelopen. De populaire verbinding met Singapore wordt zelfs met 50 procent teruggeschroefd.

De drie mensen die in Italië behandeld werden omdat zij verschijnselen van de longziekte SARS vertoonden, zijn weer beter. Dit meldde de Italiaanse televisie zondag. Een van de patiënten, een 25-jarige zakenman, heeft de afgelopen weken al verscheidene interviews gegeven. In totaal werden er in Italië tien mensen geobserveerd in verband met SARS. Zeven van hen hadden geen verschijnselen van de ziekte.

De Italiaanse minister van Gezondheid Sirchia probeerde zaterdag de Italiaanse bevolking te kalmeren. Volgens hem is het volkomen onnodig dat werknemers op Romeinse luchthavens mondkapjes en handschoenen dragen. Het gaat volgens Sirchia om „ongecontroleerde reacties.”

In Groot-Brittannië is zondag een vijfde verdacht geval van SARS geregistreerd, zo hebben de gezondheidsautoriteiten meegedeeld. Het gaat om een man die enkele dagen geleden vanuit Taiwan naar Groot-Brittannië terugkeerde. De man ligt nu geïsoleerd in een ziekenhuis. Zaterdag werd een vrouw in het ziekenhuis opgenomen. Ook zij keerde bijna twee weken geleden terug uit Azië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer