Kerk & religie

„Reformatie niet allereerst breuk”

DORDRECHT – „Een gereformeerd mens leeft van de zekerheid; een rooms-katholiek moet het met de hoop doen”, aldus demissionair minister Donner. In Dordrecht is deze zomer een tentoonstelling te zien over het verschil tussen Rome en Reformatie.

Van een medewerker
14 June 2010 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 10:54
Donner in de Grote Kerk in Naarden. Foto ANP
Donner in de Grote Kerk in Naarden. Foto ANP

Erfgoedcentrum DiEP van de Gemeente Dordrecht, Museum Catharijneconvent en het Nederlands Bijbelgenootschap werkten samen voor de tentoonstelling ”Het Ware Geloof? Reformatie als cultuurclash”. Demissionair minister J. P. H. Donner en de Dordtse burgemeester A. A. M. Brok openden de tentoonstelling zaterdag met een samenspraak over de verschillen en overeenkomsten tussen gereformeerd en rooms-katholiek.

Donner verscheen in driedelig zwart pak met zwarte stropdas en benadrukte hiermee bewust zijn „gereformeerde uitstraling.” Volgens hem leeft een gereformeerde vooral van de zekerheid, terwijl een rooms-katholiek het met de hoop moet doen.

Donner zei de gereformeerde traditie „moeiteloos” af te kunnen zetten tegen de roomse, door bijvoorbeeld de Heidelberger Catechismus over de „paapse mis” te citeren, of alle bekende „soli” aan te halen. Maar volgens de demissionair minister is het beter de Reformatie op te vatten als een terugkeer naar de eerste eenheid van het vroege christendom. „In dat geval is de Reformatie geen breuk of clash, maar een verbindingspoging, om aan te sluiten bij een oude eenheid.”

De burgemeester van Dordrecht, rooms-katholiek en naar eigen zeggen „celibatair levend”, groeide in Leerdam op in een rooms-katholiek gezin. Hij noemde als essentie van het rooms-katholicisme de liturgie met alle plechtigheid van gewaden en gebaren en „de erkenning van de aanwezigheid van Zijne Heiligheid de plaatsvervanger van Christus, de paus in het Petrusambt.”

Brok zei de calvinistische traditie uit eigen ervaring goed te kennen en vindt „toewijding” het meest kenmerkend voor de gereformeerde stroming. Roomsen daarentegen kennen de „roomse blijheid”, hoewel die net zo goed als „ledigheid” of „pragmatisme” kan worden gezien, aldus de burgemeester.

Donner signaleert in beide kampen een afbraak van de „schijnzekerheden.” De protestanten hebben genoeg van de verabsolutering van het verstand en krijgen oog voor het gevoel. Bij de roomsen was dat gevoel ruimschoots aanwezig door de Mariaverering. Hij merkte op dat het gevoel niet allesbepalend mag zijn, want na het gevoel moet men altijd weer terug naar het verstand, overeenkomstig de Bijbeltekst „De vreze des Heeren is het beginsel der wijsheid.”

De tentoonstelling is van 13 juni tot 26 september te zien in kloostercomplex Het Hof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer